Streda 15.05.2024
Dnes má meniny 
Žofia, Sofia
°C
29.04.2024 10:05

Hrozí zastavenie kontinuálnej obnovy historických pamiatok


Snímka zdroj: zachranmepamiatky.sk


Združenie miest a obcí Slovenska upozorňuje na hroziace zastavenie už rozbehnutých projektov v mestách a obciach naprieč Slovenskom v roku 2024.


Ide o projekty, ktoré prostredníctvom dotačnej schémy Ministerstva kultúry SR (MK SR) každoročne získavajú finančné prostriedky na obnovu historických pamiatok v regiónoch. 

MK SR každoročne vyhlasuje podľa § 5 ods. 2 zákona č. 299/2020 Z. z. o poskytovaní dotácií v pôsobnosti MK SR v rámci účelu obnovy, ochrany, a rozvoja kultúrneho dedičstva v oblasti pamiatkového fondu výzvu na predkladanie žiadostí na podporu projektov zameraných na systematický prístup k ochrane národných kultúrnych pamiatok.

Do tejto výzvy sa zapájajú mnohé samosprávy a prostredníctvom nej majú možnosť jednak realizovať opravy historických budov či pamiatok vo svojich samosprávach a tiež zamestnávať občanom prevažne zo sociálne znevýhodnených prostredia. Termín podávania týchto žiadostí je každoročne stanovený do 31. decembra predchádzajúceho roka na rok nasledujúci, pričom v mesiacoch február a marec zasadá hodnotiaca komisia a koncom apríla, začiatkom mája samosprávy podpisujú zmluvy o poskytnutí dotácie na aktuálny rok.

Doteraz hodnotiaca komisia nezasadala a o podpisoch zmlúv ani nehovoríme. Mnohé mestá a obce už pritom začali či ďalej pokračujú v prácach na obnove pamiatok a zamestnávajú občanov. Vzhľadom na alarmujúci stav financií v rozpočtoch samospráv je pre nás neakceptovateľné, aby rezort kultúry ignoroval žiadosti samospráv a nevenoval sa vyhodnocovaniu projektov.

Neistota spôsobená nečinnosťou rezortu kultúry tak ohrozí zhuba 1000 pracovných miest, ktoré mestá a obce cez uvedenú dotáciu vytvárajú a financujú, nehovoriaco úplnom zastavení prác na obnove pamiatok.

Združenie miest a obcí Slovenska apeluje na vedenie rezortu kultúry a bude žiadať o urgentné stretnutie s ministerkou s naliehavou požiadavkou na riešenie tejto vážnej situácie.

Autor: Jozef Božik, predseda ZMOS


komentáre
SHOW ALL
podobné
22.06.2021
PSK podporil projekty v regiónoch v celkovej sume 2,4 milióna eur
Poslanci Prešovského samosprávneho kraja (PSK) na svojom pondelkovom rokovaní schválili v rámci Výzvy pre región sumu 2,4 milióna eur. Dotácie rozdelili na zámery v štyroch programoch.
viac
03.11.2022
Obnovené pamiatky môžu opäť súťažiť o Fénixa
Ministerstvo kultúry vyhlásilo 16. ročník súťaže Fénix – Kultúrna pamiatka roka, ktorou ocení najlepšie obnovené či zrekonštruované pamiatky.
viac
07.11.2022
MK SR spúšťa výzvu na obnovu pamiatok, reštaurovaniu dalo samostatný podprogram
Ministerstvo kultúry (MK) SR spúšťa v pondelok výzvu dotačného programu Obnovme si svoj dom zameranú na obnovu pamiatok. Na rok 2023 vyčlenilo na dotácie celkovo 14,7 milióna eur.
viac
04.08.2023
Pokračovanie projektu obnovy hradov je reálne s využitím prostriedkov ESF
Financovanie projektu obnovy hradov s pomocou nezamestnaných je v roku 2024 reálne, ak sa k tejto téme prihlási niektorý zo subjektov, respektíve rezortov, ktoré disponujú finančnými prostriedkami Európskeho sociálneho fondu (ESF).
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.13 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.15 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.71 %