Streda 15.05.2024
Dnes má meniny 
Žofia, Sofia
°C
24.02.2021 01:25

Materské školy už v priestoroch piatich vysokých škôl


Ilustračná snímka.


Pomoc pri zosúladení pracovného a rodinného života vlani už prostredníctvom tohto projektu rezortu školstva pre svojich študentov využilo 5 verejných vysokých škôl. Zaradenie takýchto škôl do školského systému bude zároveň obsiahnuté aj v pripravovanej novele zákona.


Zriadenie materských škôl na vysokých školách podporuje zvyšovanie dostupnosti vysokoškolského vzdelávania pre študentov - rodičov, čo je aj dlhodobý zámer ministerstva školstva pre vysokoškolskú oblasť. Doteraz však absentovali konkrétne kroky na podporu takejto aktivity.

Rezort školstva v roku 2020 vyčlenil na tento projekt podpory vzniku materských škôl 1 milión eur, ktorý poskytol vysokým školám. Tie vo svojich priestoroch v spolupráci s mestom alebo iným subjektom mohli následne zriadiť materskú školu určenú pre deti zamestnancov a študentov vysokej školy.

Dotácie na tento účel boli poskytnuté 5 verejným vysokým školám, a to Univerzite Komenského v Bratislave, Univerzite Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach, Univerzite veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach, Žilinskej univerzite v Žiline a Slovenskej poľnohospodárskej univerzite v Nitre.

Zriadenie materskej školy na vysokej škole bude ukotvené aj legislatívne, a to v novele zákona, podľa ktorej bude môcť byť zriaďovateľom materskej školy aj vysoká škola.

Autor: (minedu.sk)


komentáre
SHOW ALL
podobné
30.10.2017
Školy dostanú vyše pol milióna eur za mimoriadne výsledky žiakov
Školy dostanú viac ako pol milióna eur za úspechy ich žiakov na celoslovenskej či medzinárodnej súťaži alebo olympiáde. Informoval o tom komunikačný odbor Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVŠ) SR.
viac
02.11.2017
Aj rok 2018 bude patriť obnove materských škôl
Za dva roky investovala Banská Bystrica do obnovy materských škôl (MŠ) z vlastných zdrojov takmer 1 000 000 eur. V závere minulého roka zároveň uspela v troch projektoch za 2 760 000 eur z Operačného programu Kvalita životného prostredia.
viac
21.07.2021
Petržalka hľadá desiatky zamestnancov pre školy a škôlky
Bratislavská mestská časť Petržalka hľadá desiatky pedagogických a nepedagogických zamestnancov pre školy a škôlky. Ponúka im náborový príspevok aj ďalšie benefity ako kreatívne bonusy, dostupnejšie nájomné bývanie či bezplatné jazykové kurzy.
viac
23.10.2021
MIRRI vyhlásilo výzvu na dotácie na nové miesta v škôlkach v Bratislavskom kraji
Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR vyhlásilo výzvu na dotácie na nové miesta v materských školách v Bratislavskom kraji.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.13 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.15 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.71 %