Streda 15.05.2024
Dnes má meniny 
Žofia, Sofia
°C
07.10.2023 02:05

Na problémy s rozpočtom pre rok 2024 sme upozorňovali mesiace


Snímka - archív redakcie


Republiková rada Únie miest Slovenka neočakáva, že novozvolení poslanci Národnej rady Slovenskej republiky dokážu schváliť rozpočet pre rok 2024 do konca tohto roka.


Slovensko tak vstúpi do nového roku s rozpočtovým provizóriom. V prípade, ak zostane v platnosti zákon o rozpočtovej zodpovednosti, tzv. dlhová brzda, mestá a obce vstúpia rovnako do roku 2024  v rozpočtovom provizóriu. 

Ak by sa mestá a obce riadili podľa východísk štátneho rozpočtu predložených súčasnou vládou, ktoré sú v súlade s Ústavným zákonom o rozpočtovej zodpovednosti, výpadok príjmov, ktorý je na úrovni 385 miliónov eur,  by museli vo svojich  rozpočtoch napríklad kompenzovať zvýšením daní z nehnuteľností. V niektorých prípadoch by to predstavovalo zvýšenie až o 500 percent oproti súčasnému stavu a tak drastickým škrtaním výdavkov rozpočtu, že by mestá boli nútené prestať poskytovať niektoré služby obyvateľom. Išlo by napríklad o  kosenie, udržiavanie verejných priestranstiev a ciest, znížili by sa spoje mestskej dopravy, zavreli všetky športoviská, či kultúrne zariadenia, alebo by sa úplne zrušila opatrovateľská služba a niektoré školské zariadenia. Republiková rada ÚMS preto od novej vlády a novozvolených poslancov NR SR požaduje, aby:

- vláda zverejnila novú daňovú prognózu v priebehu novembra tohto roka

- prišla s  kredibilným plánom, ako znížiť úroveň dlhu a stabilizovala tak situáciu, ktorá ohrozuje poskytovanie služieb obyvateľom na všetkých úrovniach verejnej správy

- pripravila revíziu Ústavného zákona o rozpočtovej  zodpovednosti a najmä zmeny v cl. 5 bod 6 písm. d) a bod 7 písm. b). Tieto ustanovenia prikazujú samospráve postup v prípade vysokého verejného dlhu, ktorý však svojim hospodárením zapríčinila centrálna vláda

Richard Rybníček, prezident ÚMS:  „Považujeme za neprijateľné,  aby jedna úroveň verejnej správy spôsobila problém, ktorý ma sanovať  iná úroveň verejnej správy. Na vzniknutú  situáciu upozorňujeme od leta a požadujeme, aby príjmy samospráv pre rok 2024 neboli minimálne nižšie, ako v roku 2023. ÚMS je pripravená na partnerskú komunikáciu a rokovania o tejto téme. Veríme, že nás nová vláda SR vypočuje a naše požiadavky prijme.“

Autor: (ts-ÚMS, Mgr. Daniela Piršelová, hovorkyňa a poradkyňa pre komunikáciu klimatickej krízy)


komentáre
SHOW ALL
podobné
27.01.2021
Únia miest Slovenska podporuje iniciatívu „Klíma ťa potrebuje“
Mestá budú postupne vyhlasovať stav klimatickej núdze, nechcú čakať na štát.
viac
09.02.2021
ÚMS žiada ministra školstva o jednotný termín jarných prázdnin
Členské mestá Únie miest Slovenska (ÚMS) žiadajú ministra školstva SR, aby sa, vzhľadom na aktuálnu epidemiologickú situáciu, pokúsil zjednotiť termín konania jarných prázdnin pre deti, a to pre všetky kraje, na spoločný termín od budúceho pondelka 15. 2. 2021.
viac
14.07.2021
Stanovisko Únie miest Slovenska k aktuálnej očkovacej stratégii
Únia miest Slovenska (ÚMS) víta rozšírenie dostupnosti očkovania otvorením možnosti očkovania aj nezaregistrovaným občanom a aj zvýšením počtu mobilných očkovacích tímov.
viac
10.08.2021
Ďalší zdroj informácií pre obyvateľov miest
Za dôležitú súčasť prípravy na tretiu vlnu epidémie COVID-19 považuje Únia miest Slovenska dostatok prístupných informácii pre obyvateľov o tom, aký je stav zaočkovanosti v ich meste, obci, okrese.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.13 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.15 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.71 %