Streda 15.05.2024
Dnes má meniny 
Žofia, Sofia
°C
02.11.2023 12:45

Nová legislatíva o majetku obcí rieši aj prevod vlastníctva


Ilustračná snímka


Od stredy je účinná novela zákona o majetku obcí. Zmena sa týka prevodu vlastníctva majetku obce i prevodu majetku hlavného mesta SR Bratislavy a mesta Košice na mestské časti.


V oblasti prevodu majetku hlavného mesta a mesta Košice na mestské časti predkladatelia poukázali na problémy z praxe súvisiace s úpadkom majetku zvereného týmito mestami, ich mestským častiam či s komplikovanými právnymi vzťahmi pri investičných zámeroch na majetku zverenom mestským častiam.         

Do zákona sa preto explicitne uviedla povinnosť správcu udržiavať zverený majetok v užívaniaschopnom stave, ako aj majetok zveľaďovať. Ukotvilo sa tiež právo mestskej časti na primeranú náhradu za zhodnotenie majetku mestám Bratislava a Košice, ktorý bol mestskej časti zverený do správy.         

Novelizácia sa dotýka aj prevodu vlastníctva majetku obce. Má prispieť k transparentnému, efektívnemu a hospodárnemu nakladaniu s majetkom. Rozšíri sa napríklad výpočet zásad hospodárenia s ich majetkom, ktoré stanovujú kritériá s jeho nakladaním pri prevodoch, ako aj nájmoch majetku obce a majú prispieť k efektívnemu nakladaniu. Legislatívna úprava myslí tiež na možnosť vložiť majetok obce aj do kapitálového fondu obchodnej spoločnosti založenej obcou.

 

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
11.11.2019
Nová legislatíva má pomôcť žiakom zo sociálne znevýhodneného prostredia
Dvojnásobný počet asistentov učiteľa v školách a príspevok pre talentované deti – to majú byť dva hlavné prínosy novely školského zákona pre školy s deťmi zo sociálne znevýhodneného prostredia.
viac
08.04.2020
Zastupiteľstvá obcí i krajov budú môcť rokovať aj cez videokonferencie
Obecné i krajské zastupiteľstvá budú môcť zasadať počas krízovej situácie aj prostredníctvom videokonferencie. Vo výnimočných prípadoch budú môcť zastupiteľstvá obcí hlasovať formou per rollam.
viac
25.06.2020
ZMOS formulovalo legislatívne zmeny ku komunálnym lesom
Združenie miest a obcí Slovenska v súvislosti so spracovaním analýzy týkajúcej sa komunálnych lesov formulovalo aj konkrétne návrhy na nevyhnutné legislatívne zmeny.
viac
08.10.2021
Oslavy Dňa obce v Devínskej Novej Vsi
V dňoch 9. a 10. októbra 2021 sa v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves uskutočnia oslavy Dňa obce pri príležitosti 570. výročia prvej písomnej zmienky o Devínskej Novej Vsi. Devínska Nová Ves pripravila bohatý kultúrny program plný symbolov a historických odkazov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.13 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.15 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.71 %