Streda 15.05.2024
Dnes má meniny 
Žofia, Sofia
°C
11.09.2023 09:05

Slovensko dostane z EPF za zimný balík pomoci Ukrajine 5,5 milióna eur


Snímka zdroj: www.consilium.europa.eu


Slovensko dostane z Európskeho mierového nástroja za tzv. zimný balík pomoci Ukrajine 5,5 milióna eur. V dohľadnom čase by sa už malo diskutovať aj o preplatení darovaného materiálu za obdobie od februára do mája, v ktorom Slovensko darovalo stíhačky MiG-29.


Pre TASR to uviedla hovorkyňa Ministerstva obrany (MO) SR Mária Precner. "Celková hodnota poskytnutého vojenského materiálu Ukrajine je približne 673 miliónov eur," priblížila hovorkyňa. Z EPF bolo dosiaľ celkovo preplatených 82 miliónov eur. Rezort obrany vníma okrem refundácie nákladov z európskeho fondu ako ocenenie pomoci SR voči napadnutej Ukrajine aj intenzívnu spoluprácu so spojencami a partnermi na posilnení národných spôsobilostí.         

Ministerstvo poukázalo napríklad na 15 tankov Leopard 2, ktoré SR získala od Nemecka ako náhradu za darované bojové vozidlá pechoty sovietskej výroby. Nemecko tiež natrvalo a bezodplatne poskytlo Slovensku dva komplety protivzdušnej obrany Mantis v hodnote 225 miliónov eur. Taliansko poskytuje systém protivzdušnej obrany SAMP/T.         

Rezort pripomenul aj poskytnutie finančného daru USA vo výške 200 miliónov eur v rámci programu Foreign Military Financing, ktorý USA poskytli SR ako uznanie za solidaritu preukázanú Ukrajine. "Vláda USA taktiež ponúkla SR možnosť odkúpiť 12 nových bojových vrtuľníkov AH-1Z Viper za výrazne výhodných podmienok," upozornila hovorkyňa. Spojenci z krajín V4 a Nemecka tiež bezodplatne podporujú SR pri ochrane vzdušného priestoru SR prostriedkami ich nadzvukového letectva.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
02.08.2021
Rezort školstva: vznikla expertná skupina pre duševné zdravie
Venujte pozornosť duševnému zdraviu. Táto výzva nebola nikdy taká aktuálna ako práve v dobe pandémie a v období po nej.
viac
25.02.2022
Stanovisko ÚMS k aktuálnej situácii na Ukrajine
Mestá sú pripravené byť maximálne nápomocné a podať pomocnú ruku a podporu našim ukrajinským susedom. Zhodli sa na tom zástupcovia miest Únie miest Slovenska na včerajšom mimoriadnom online rokovaní k aktuálnej situácii na Ukrajine.
viac
01.03.2022
ZMOS zriadil on-line službu „Pomocná ruka“
Združenie miest a obcí Slovenska dnes zriadilo on-line službu „Pomocná ruka“. Táto služba mnohým pomohla počas prvého obdobia koronakrízy a veríme, že bude rovnako užitočná aj v tomto období.
viac
13.05.2022
ZMOS využil Slovensko-Ukrajinský projekt na humanitárnu pomoc
Združenie miest a obcí Slovenska realizuje projekt spolupráce medzi samosprávami na Slovensku a Ukrajine. Vzhľadom k aktuálnej situácii sú mnohé aktivity v útlme. Preto časť peňazí z tohto projektu bola vyčlenená na humanitárnu pomoc.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.13 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.15 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.71 %