Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
19.01.2017 09:35

Tvrdošín chce postaviť novú plaváreň za 2,5 milióna eur


Plaváreň v Nižnej je zatvorená už viac ako 3 roky.


Obyvatelia hornej Oravy musia po zatvorení krytej plavárne v Nižnej už viac ako tri roky dochádzať za plaveckým bazénom desiatky kilometrov až do Dolného Kubína. Tvrdošínska samospráva by tento stav chcela zvrátiť, v meste plánuje postaviť úplne novú.


Podľa primátora Ivana Šaška by mohli výstavbu zahájiť ešte na jeseň. "Nás ako vedenie okresného mesta vzniknutá situácia veľmi trápila. Dlho sme sa pohrávali s myšlienkou, že by sme na území mesta vybudovali ďalší športový stánok. Môj návrh na výstavbu plavárne schválilo už aj mestské zastupiteľstvo," povedal s tým, že radnica si dala vypracovať urbanisticko-architektonickú štúdiu. Podľa nej bude mať tvrdošínska plaváreň 25-metrový bazén so šiestimi dráhami a wellness centrom.      

Po konzultácii s projektantmi by mali kompozíciu budovy tvoriť dve prelínajúce sa časti. V nízkej by mali byť umiestnené všetky obslužné a technologické priestory. Tie sa budú prelínať s vyššou, mohutnejšou plochou bazénovej haly. "Osobitne požadujeme progresívne obnoviteľné zdroje s tým, že vykurovanie by mali zabezpečiť tepelné čerpadlá a fotovoltaická elektráreň umiestnená na južnej fasáde bazénovej haly. Taktiež chceme v celom objekte aktuálnu a potrebnú vzduchotechniku, ako aj osvetlenie s novou LED technológiou," opísal primátor.      

Výstavba novej mestskej plavárne by mala stáť približne 2,5 milióna eur. "Mesto má dobrý základ, nakoľko nikdy nemalo problémy s financovaním a hospodárilo s prebytkom. Prvý milión je pripravený s možnosťou získania ďalších financií z vlastných zdrojov," skonštatoval s tým, že zisk napríklad z prevádzkovania termálnych kúpalísk poputuje na tieto účely. "Iba ak to bude potrebné, v záverečnej fáze pristúpime k preklenovaciemu úveru," dodal Šaško.      

Mesto dlhodobo hľadalo pre výstavbu areálu najvhodnejšiu lokalitu. "Zatiaľ sme zvolili priestor medzi lesníckou a priemyselnou školou. Je to také ihrisko, ktoré je veľmi málo využívané. Zvyčajne tu bývajú cirkusy alebo kolotoče. Pozemok patrí Žilinskému samosprávnemu kraju, preto budeme o tejto lokalite rokovať. Predseda túto myšlienku podporuje," uviedol.      

V priebehu tohto roka plánuje samospráva pripraviť potrebnú dokumentáciu pre stavebné povolenie. V prípade, že sa situácia vyvinie priaznivo, na jeseň začne magistrát s realizáciou výstavby. Ukončená by mohla byť koncom budúceho roka.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.08.2016
Investora na novú plaváreň hľadá mesto aj inzerátmi v novinách
Mesto Zvolen hľadá investora na výstavbu novej plavárne prostredníctvom inzerátov v tlači. Magistrát si takto chce okrem iného zmapovať záujem investorov o takúto stavbu.
viac
05.07.2017
Sninskí poslanci podporili zámer výstavby mestskej plavárne
Poslanci podporili zámer výstavby plavárne v meste. Hotová by mohla byť do konca roka 2020. Výstavbu krytého viacúčelového bazéna, ktorého súčasťou by bol aj zimný štadión a multifunkčné ihrisko, chceli v meste začať realizovať už pred niekoľkými rokmi.
viac
16.07.2020
Trnavská župa pomôže piešťanským plavcom
Trnavský župan Jozef Viskupič sa stretol s občianskymi aktivistami, ktorí sa dlhodobo zasadzujú o rozvoj možností plaveckých športov v Piešťanoch.
viac
01.03.2021
B. Štiavnica plánuje rekonštrukciu plavárne za viac ako 600 000 eur
Mesto Banská Štiavnica plánuje rekonštrukciu krytej plavárne, prvú etapu prác vyčíslilo na 604 675,50 eura. V projekte sa chce uchádzať o finančné zdroje z Fondu na podporu športu. Informovala o tom primátorka mesta Nadežda Babiaková.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %