Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
10.05.2016 01:00

120. výročie príchodu prvého vlaku


Najstaršia fotografia prievidzskej železničnej stanice, vyhotovená pravdepodobne pri príležitosti jej otvorenia v roku 1896. Zdroj: Monografia mesta Prievidza.


Nostalgické jazdy parným vlakom do Veľkých Bielic a späť budú hlavným lákadlom osláv 120. výročia od príchodu prvého vlaku na hornú Nitru, ktoré sa konajú v sobotu 14. mája 2016.


Pri príležitosti 120. výročia príchodu prvého vlaku na hornú Nitru pripravujú Prievidzský parostrojný spolok v spolupráci s Oblastnou organizáciou cestovného ruchu Región HORNÁ NITRA - BOJNICE a ďalšími partnermi 14. mája 2016 nostalgické jazdy dvoch vlakov, ktoré bude ťahať parný rušeň 475.196. Vlaky budú vypravené na trase z Prievidze do Veľkých Bielic a späť.

Prvý vlak bude z Prievidze odchádzať o 7:35 a z Veľkých Bielic bude vypravený o 10:14. V čase od 11:30 do 12:30 cestujúci týmto vlakom absolvujú aj jedinečnú prehliadku Elektrární Nováky priamo z parného vlaku. Príchod prvého parného vlaku do Prievidze je naplánovaný na 13:00. Príchod tohto protokolárneho vlaku do železničnej stanice Prievidza bude hlavným momentom osláv. Symbolicky prejde po trase z Veľkých Bielic do Prievidze rovnako ako pred 120 rokmi prišiel do okresného mesta prvý vlak.

V železničnej stanici Prievidza bude pripravený kultúrny program a okrem neho aj bohaté sprievodné aktivity. Počas celého dňa bude v areáli železničnej stanice výstava rušňov a historických vozňov. Pre návštevníkov podujatia budú na železničnej stanici pripravené aj stánky s občerstvením. Ako sprievodné podujatie je pripravený Hornonitriansky modelársky deň na zimnom štadióne v Prievidzi, kde budú vystavené modulové koľajiská, predvedené dynamické ukážky modelov áut, tankov, lietadiel a vrtuľníkov ako aj RC modely či dobová výstroj a výzbroj Klubu vojenskej histórie.

Jazda druhého parného vlaku na trase Prievidza - Veľké Bielice je naplánovaná popoludní, s odchodom z Prievidze o 14:45 a príchodom o 17:50. Oba parné vlaky zastavujú aj v staniciach a zastávkach Nováky, Zemianske Kostoľany, Oslany, Veľké Uherce a Partizánske.

Jednosmerné cestovné na trase Prievidza - Veľké Bielice bude 5 eur, detský lístok bude za 3 eurá (deti do 15 rokov). Cestovné lístky do parného vlaku sa budú predávať na nástupištiach a vo vlakoch. K parným vlakom budú premávať aj mimoriadne prípojové spoje motorovými vlakmi do Prievidze z Handlovej a Nitrianskeho Pravna.

 

Autor: (msú)


komentáre
SHOW ALL
podobné
31.08.2017
Železničná trať gen. M. R. Štefánika oslavuje okrúhlych 80 rokov
Pri príležitosti osláv 80. výročia železničnej trate Púchov – Horní Lideč bude dňa 3. septembra 2017 vypravený zvláštny osobný vlak z Púchova.
viac
15.01.2021
Na budovanie ďalších úsekov cyklotrás chce župa využiť eurofondy
Výstavbu dvoch nových samostatných úsekov cyklotrás má župa v pláne financovať vďaka nenávratným finančným príspevkom (NFP), o ktoré sa bude uchádzať v rámci Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP).
viac
16.06.2023
Gastroprevádzky na hornej Nitre prezentuje bedeker chutilo.
Gastronomické prevádzky v Prievidzi, Bojniciach a okolí predstavuje nový bedeker pod názvom chutilo. v slovenskej i anglickej verzii. Do života ho uviedli vo štvrtok v Prievidzi spolu s turistickou internetovou platformou Visit Prievidza.
viac
07.09.2023
Našim verným mešťanom a hosťom-Fidelibus civibus et hospitibus nostris
Rok 2023 je rokom okrúhlych jubileí pre mesto Prievidza - pripomína si 910. výročie prvej písomnej zmienky a 640 rokov od získania privilégií slobodného kráľovského mesta.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %