Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
12.08.2021 08:25

2000 stromov pre Slovensko


Ilustračná snímka.


Environmentálny projekt Recyklohry a Zelený vzdelávací fond zapojil žiakov, študentov, učiteľov, rodičov a samosprávy do výsadby stromov. Dve tisícky vysadených stromov ozdravia Slovensko aj napriek online výučbe.


Druhý ročník environmentálnych vzdelávacích aktivít zameraných na klimatickú zmenu sa aj v uplynulom školskom roku spojil s výsadbou stromov. Úloha Čo s klimatickou krízou? poukázala na pozitívne dôsledky ľudskej činnosti na životné prostredie a zároveň do terénu po celom Slovensku pritiahla všetky vekové skupiny.

Vynikajúce výsledky sa podarilo dosiahnuť vďaka úsiliu pedagógov, ktorí aj napriek náročným podmienkam v čase koronakrízy dokázali motivovať žiakov a študentov a do vysádzania stromov sa zapojilo 167 škôl.

„Uvedomujeme si význam lesov nielen ako surovinovej základne, ale aj ako regulátora klimatických a vodných pomerov a zastavenia zhubných účinkov erózie pôdy,“ upozorňuje Jana Krížová, koordinátorka projektu na ZŠ Sama Cambela v Slovenskej Ľupči. Spolu s koordinátorkou Zuzanou Fillovou úspešne motivovali svojich študentov na výsadbu 350 sadeníc duba zimného a smrekovca opadavého.

Recyklohry však neustávajú a pripravujú nové formáty. Po klimatických zmenách sa deti v školskom roku 2021/2022 dozvedia viac o bioodpade a jeho spracovaní.  Do školského recyklačného programu v spolupráci so Zeleným vzdelávacím fondom je zapojených 1 251 škôl – od materských až po stredné.

„Zvyky sa u detí vytvárajú už v ranom detstve, a ak zanedbáme toto obdobie, nesprávne návyky sa menia ťažko. Recyklohrami sa snažíme viesť deti k ochrane životného prostredia hravými spôsobmi už od škôlky až po stredoškolákov,“ zdôrazňuje Ronald Blaho, konateľ ASEKOL SK.

Klimatické zmeny sa čoraz intenzívnejšie prejavujú aj na Slovensku. Narastá počet tropických dní, dlhé obdobia bez zrážok striedajú krátkodobé intenzívne dažde.

Práve výsadba stromov a zalesňovanie patria k najpopulárnejším formám znižovania vplyvov klimatickej zmeny. Stromy okrem produkcie kyslíka ochladzujú prostredie, zadržiavajú vodu a sú zároveň domovom mnohých druhov živočíchov.

Jeden hektár vysadeného lesa môže za rok naviazať z ovzdušia až 15 ton oxidu uhoľnatého.

Autor: (enviroportal.sk)


komentáre
SHOW ALL
podobné
12.04.2021
Na školské dvory by sa mohli vrátiť ovocné stromy
Na 106 školách v regióne západného Slovenska by mali počas jari pribudnúť "netradiční učitelia" v podobe ovocných stromov. Slúžiť budú pre interaktívne vzdelávanie detí z materských škôl a žiakov základných škôl.
viac
28.05.2021
Vzniká pilotný ročník grantového programu Naša inkluzívna škola
Na Slovensku vzniká nový pilotný ročník grantového programu Naša inkluzívna škola. Jeho cieľom je podpora inluzívneho vzdelávania a transformácia základných škôl na komplexné inkluzívne školy.
viac
25.08.2021
Nový ročník súťaže Zelený svet
Slovenská agentúra životného prostredia organizuje 26. ročník medzinárodnej súťaže výtvarnej tvorivosti detí a mládeže. Prostredníctvom témy Lokálnosť je naša budúcnosť vyzýva mladých ľudí, aby sa zamysleli nad pojmom „lokálnosť“. Termín uzávierky súťaže je 30. novembra 2021.
viac
15.05.2023
V Žiline zasadili 638 nových stromov, chcú zmierniť dosah klimatickej zmeny
V Žiline zasadili počas vlaňajšej jesene a tohtoročnej jari 638 nových stromov za viac ako 320 000 eur. Podľa hovorkyne mesta Zuzany Holienčíkovej ich zasadili v lokalitách, kde budú mať najväčší význam v boji s klimatickou zmenou a uhlíkovou stopou.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %