Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
02.01.2020 10:10

75. výročie oslobodenia Svidníka


Ilustračný výrez plagátu


„Ctíme si hrdinov, oslavujeme oslobodenie“ s týmto mottom si na začiatku nového roka pripomenieme pre Svidník mimoriadne dôležité udalosti.


Primátorka Marcela Ivančová: „19. januára si pripomenieme 75 rokov od oslobodenia Svidníka. Jeden deň na pripomenutie významnej udalosti nestačí - pripravili sme pestré sprievodné podujatia - žiaci svidníckych škôl pracovali na projektoch, pripravili sme výstavu starých fotografií a výstavu venovanú Volyňským Čechom, s ktorými nás spája vojnová história a pripravujeme aj slávnostnú akadémiu. Toto všetko je pripomienkou krutých a častokrát nezmyselných bojov, ale naše spomienky ostávajú s tými, ktorí trpeli a pre tých, ktorí po nás prídu. Preto sme chceli tento rok urobiť viac, než len položiť kytice. Každým kúskom – našimi aktivitami, sme chceli vyskladať mozaiku, aby sme zachytili spomienky ešte posledných žijúcich pamätníkov a zároveň zapojili aj deti a mládež, pretože posolstvo musí prežiť. Porážka fašizmu bola významným medzníkom. Život v mieri však nie je samozrejmosť a je našou povinnosťou urobiť všetko pre to, aby sa hrôzy vojny neopakovali.“

Mesto Svidník pripravilo sériu článkov o vojenských osobnostiach, po ktorých sú pomenované ulice v meste Svidník. Po dobu 7 týždňov sa Svidníčania dozvedajú o zásluhách tých hrdinov, ktorých meno nesú naše ulice. Pripravili sme výstavu, ktorej ústrednou postavou je človek. Primátorka Ivančová: “Zachytiť dejiny, vybrať to najpodstatnejšie sa dá aj na základe historických prameňov, ale ako ľudia prežívali vojnu vo svojich rodinách, ako ľudia žili bezprostredne po vojne, to sa dozvedáme z osobných výpovedí a práve tieto spomienky sme chceli pre ďalšie generácie prostredníctvom výstavy zachytiť. “

10. januára bude Diskusné fórum, na tému života počas II. sv. vojny a po nej a tiež prezentácia prác žiakov zo základných škôl. Žiaci sa pýtali rodičov, starých rodičov i starkých zo širšieho okolia a spravovali svoje výstupy do audio i video prezentácii a výtvarných prác. Nahliadnuť cez oko kamery budeme môcť aj do spomienok Johna Rusina, ktorého boje donútili odísť do šíreho sveta, už desaťročia žije v Amerike. Po diskusnom fóre slávnostne otvoríme spomínanú výstavu, ktorej súčasťou je aj roll-upova prezentácia Združenia Čechov z Volyňe. 17. januára pripravuje už tradičný Vedomostný kvíz pre žiakov v spolupráci s VHM Svidník, tento rok to bude už 10. ročník. V deň výročia oslobodenia, 19. januára 2020 budeme vzdávať úctu padlým vojakom a hrdinom oslobodzovacích bojov na pietnych miestach na Dukle, na Pamätníku sov. armády vo Svidníku a pri Soche gen. Svobodu vo Svidníku. V spolupráci so ZUŠ Svidník pripravujeme slávnostnú akadémiu.

 

Autor: Kristína Tchirová, PR manager mesta Svidník


komentáre
SHOW ALL
podobné
28.08.2019
Obec Malinová si pripomenie 680. výročie prvej písomnej zmienky
Malinová v okrese Prievidza si pripomenie 680. výročie prvej písomnej zmienky. Počas tri dni trvajúceho podujatia od 30. augusta do 1. septembra zároveň oslávi i 75. výročie Slovenského národného povstania, s ktorým je úzko spätá.
viac
25.11.2019
Mesto Medzilaborce si pripomína 75. výročie oslobodenia
Pripomenúť si 75. výročie oslobodenia mesta je cieľom Laboreckých dní, ktoré sa od piatku (22. 11.) konajú v Medzilaborciach. Ich vyvrcholením budú spomienkové oslavy a pietny akt kladenia vencov k pamätníku oslobodenia v utorok (26. 11.).
viac
21.01.2020
V Košiciach si pripomenuli 75. výročie oslobodenia mesta
Tradičným pietnym aktom si Košičania v nedeľu (19. 1.) na Námestí osloboditeľov pripomenuli 75. výročie oslobodenia svojho mesta. K obom pamätníkom položili vence a kytice.
viac
27.01.2020
Rekonštrukcie bojov pripomenuli oslobodenie Levoče pred 75 rokmi
Oslobodenie mesta Levoča a jeho okolia počas druhej svetovej vojny pred 75 rokmi pripomína trojdňové víkendové podujatie v tomto regióne. Súčasťou sobotňajšieho programu bola rekonštrukcia bojov medzi 1. československým armádnym zborom a nemeckým Wehrmachtom o kótu 642 na Starej hrhovskej ceste.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.80 %