Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
14.09.2021 03:45

Obyvatelia Levíc môžu pomôcť pri mapovaní nepôvodných druhov korytnačiek


Ilustračná snímka


"Potrebujeme informácie o náleze vodných i suchozemských korytnačiek v rôznych častiach mesta alebo v blízkom okolí v tomto kalendárnom roku. Získané údaje nám pomôžu v mapovaní levickej prírody a k jej lepšiemu spoznaniu," požiadal verejnosť o pomoc prírodovedec Štefan Čambal.


Údaje zaslané na emailovú adresu stefancambal@gmail.com by mali obsahovať lokalitu výskytu, dátum a čas nálezu, aspoň približnú veľkosť panciera. "Ideálna je aj fotografia korytnačky a meno autora údaja. Svoje pozorovania, fotografie môžu záujemcovia posielať do konca tohto roka," povedal Čambal. Výstupom by mala byť odborná práca pre pripravovaný Zborník Tekovského múzea v Leviciach, ktorý by mal byť vydaný v roku 2022.       

Pôvodným domovom korytnačky písmenkovej (Trachemys scripta) sú rieky a močiare v Spojených štátoch amerických. Korytnačka sa však aj so svojimi poddruhmi vďaka chovu v ľudských príbytkoch už vyskytuje takmer v celej Európe a zavlečená bola aj do zvyšku celého sveta. Dospelé jedince dosahujú dĺžku tela okolo 30 centimetrov, samčeky sú zvyčajne o niečo menšie.       

"Ich pestrofarebné sfarbenie panciera za mladi a nízka cena z nej rýchlo spravili vari najchovanejšiu vodnú korytnačku. Tento druh je však pri dostatku vhodnej potravy rýchlorastúci a čoskoro prerastie podmienky väčšiny domácností," skonštatoval Čambal. Zvyčajne končí v domácom jazierku, ale oveľa častejšie v prírode. "Z nej vytláča našu pôvodnú korytnačku močiarnu a negatívne pôsobí aj na celý náš ekosystém. Uloví totiž všetko, od rybky až po malú hydinu. Je natoľko prispôsobivá, že sa v našej prírode už aj rozmnožila," uviedol prírodovedec.       

V Leviciach sa podľa slov prírodovedca podarilo zaznamenať aj výskyt iných poddruhov rodu Trachemys, dokonca aj iných rodov (Graptemys, Kinosternon), či suchozemských druhov rodu Testudo.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
08.04.2020
NKN organizuje zbierky pre ľudí bojujúcich s epidémiou
Nitrianska komunitná nadácia (NKN) v súvislosti s pandémiou ochorenia COVID-19 organizuje pomoc určenú pre nemocnice, zdravotníkov, seniorské a azylové centrá i pre dobrovoľníkov, ktorí pracujú s rizikovými skupinami ľudí. V týchto dňoch začala zbierať finančnú a materiálnu pomoc.
viac
24.07.2020
Dúbravka rozmiestnila osem vtáčích napájadiel, pomáhať môžu aj ľudia
Bratislavská Dúbravka rozmiestnila niekoľko vtáčích napájadiel, aby pomohla operencom dostať sa ľahšie k vode počas teplých letných dní. Misky na reťaziach s vtáčou plastikou sú zavesené na stromoch v ôsmich rôznych lokalitách.
viac
18.03.2021
Mesto spolu s firmami pripravilo pre ľudí v núdzi potravinovú pomoc
Mesto Prešov pripravilo v spolupráci s miestnymi súkromnými firmami viac ako 200 potravinových balíčkov určených pre osamelých seniorov a rodiny, ktoré sa po nástupe pandémie a s ňou súvisiacich obmedzení ocitli v núdzi.
viac
05.03.2024
Pomôcť s mapovaním populácie bociana v PIENAP-e môže aj verejnosť
Pomôcť s mapovaním populácie bociana bieleho v Pieninskom národnom parku môže aj verejnosť. Správa PIENAP-u informovala, že milovníci prírody tak môžu urobiť jednoduchým zadávaním termínu príletu jedincov a párov na hniezda a neskôr aj počtu vyliahnutých mláďat do databázy na stránke www.bociany.sk.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %