Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
04.05.2016 11:12

V Nemšovej si štvrťstoročnicu pripomenulo RZ miest a obcí stredného Považia


Za inštitúcie, s ktorými RZMOSP úzko spolupracuje prevzali pri príležitosti 25. výročia vzniku pamätný list: Jaroslav Baška, predseda Trenčianskeho samosprávneho kraja Karol Janas, predseda Považskobystrického RZMO, Milan Muška, výkonný podpredseda ZMOS. Pamätné listy odovzdal Jozef Trstenský.


V Nemšovej sa 1. apríla uskutočnilo rokovanie valného zhromaždenia Regionálneho združenia miest a obcí stredného Považia. Zúčastnilo sa na ňom 102 členov regionálneho združenia. Združenie miest a obcí zastupoval výkonný podpredseda ZMOS Milan Muška.


Valné zhromaždenie malo tentoraz dva časti – slávnostnú, na ktorej si pripomenuli 25. výročie založenia Regionálneho združenia miest a obcí stredného Považia a pracovnú, na ktorom si účastníci vypočuli správu o činnosti RZ, prerokovali aktuálne témy samosprávy a schválili Programové zameranie RZMOSP na rok 2016.

Ocenili dlhoročných pracovníkov samosprávy

Štvrťstoročie úspešného fungovania si 1. apríla v Kultúrnom dome v Nemšovej pripomenula viac ako stovka členov Regionálneho združenia miest a obcí stredného Považia (RZMOSP). Samotnému rokovaniu valného zhromaždenia RZMOSP predchádzala slávnostná časť stretnutia, v priebehu ktorej sa prítomným členom a hosťom odovzdávali pri príležitosti 25. výročia vzniku združenia symbolické ďakovné listy ako prejav úcty. V slávnostnej časti vystúpil Dychový súbor ZUŠ Nemšová.

Delegátov a hostí na pôde mesta privítal primátor Nemšová František Bagin. K delegátom, hosťom a oceneným sa prihovoril predseda združenia Jozef Trstenský, primátor Nového mesta nad Váhom.

Je to len pár dní, presne 11. februára, ale 25 rokov späť, keď sa konala ustanovujúca schôdza, na ktorej sa stretli primátori miest a starostovia obcí a rozhodli sa založiť Regionálne združenie miest a obcí stredného Považia. Následne dňa 14. 3. 1991 Ministerstvo vnútra SR združenie zaregistrovalo, pripomenul v úvode svojho príhovoru J. Trstenský a podotkol, že potreba vytvoriť združenie, ktoré by hájilo spoločné záujmy obcí a miest bola v čase mladej samosprávy veľká, pretože všetko bolo nové a skúseností málo.

Ďalej J. Trstenský zdôraznil, že regionálne združenie miest a obcí stredného Považia za uplynulé roky prostredníctvom svojich zástupcov aktívne presadzovalo a presadzuje záujmy členských miest a obcí združenia, spolupracuje s orgánmi štátnej správy, Združením miest a obcí Slovenska, Trenčianskym samosprávnym krajom, mimovládnymi organizáciami, regionálnymi a záujmovými združeniami. Obhajovalo a vždy bude obhajovať záujmy členských miest a obcí pri rešpektovaní ich autonómneho postavenia, aktívne ovplyvňovať rozvoj ich samosprávnych funkcií, zosúlaďovať postup miest a obcí pri vykonávaní im zverených kompetencií a navrhovať vecne príslušným orgánom riešenie problémov miestnej samosprávy v súlade s Ústavou a zákonmi SR.

Viac v Obecných novinách č. 17-18/2016 na str. 6

Autor: (RZMOSP)


komentáre
SHOW ALL
podobné
07.04.2016
Odkaz z Bardejova: Podporme sa navzájom, nesúperme, ale spolupracujme
Na svojom výročnom sneme sa 16. marca v Bardejove zišli členovia Regionálneho združenia miest a obcí Šariša. ZMOS na zasadaní zastupoval jeho výkonný podpredseda Milan Muška.
viac
06.03.2019
Regionálne združenie miest a obcí stredného Považia má staronové vedenie
Valného zhromaždenia najväčšieho regionálneho združenia miest a obcí na Slovensku sa vo štvrtok 21. februára 2019 zúčastnilo 121 primátorov a starostov z okresov Trenčín, Nové Mesto nad Váhom, Myjava, Ilava. Bánovce nad Bebravou, Púchov a Považská Bystrica.
viac
27.04.2022
Stretli sa zástupcovia samospráv z Horného Považia
Pracovné rokovanie snemu Regionálneho združenia miest a obcí Horného Považia, ktoré má bezmála 50 členov, zvolal a viedol jeho predseda a primátor mesta Žilina Peter Fiabáne. Pozvanie medzi kolegov zo samospráv prijal aj predseda ZMOS Branislav Tréger.
viac
23.08.2022
Za stabilné a zdravé mestá a obce
Vyhlásenie protestného zhromaždenia regionálnych združení miest a obcí z územia Trnavského samosprávneho kraja.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %