Streda 24.04.2024
Dnes má meniny 
Juraj
°C
10.01.2017 04:07

Vodnú elektráreň Jalná nepostavia


Ilustračná snímka.


Odporcovia výstavby malej vodnej elektrárne Jalná, ktorá sa mala nachádzať v katastroch obcí Trnavá Hora a Pitelová definitívne zvíťazili.


Najvyšší súd SR potvrdil rozhodnutie Krajského súdu v Banskej Bystrici z roku 2014. Zrušilo sa tak rozhodnutie banskobystrického okresného úradu o umiestnení stavby malej vodnej elektrárni Jalná.

Senát správneho kolégia Najvyššieho súdu Slovenskej republiky vyhlásil 14. decembra  rozsudok v prípade, ktorý a týka Malej vodnej elektrárne Jalná, určenej na výrobu elektrickej energie využitím hydroenergetického potenciálu rieky Hron. Žaloba bola podaná OZ Hron pre slobodné rieky a obcou Trnavá Hora. Najvyšší súd Slovenskej republiky rozsudkom potvrdil rozsudok Krajského súdu v Banskej Bystrici z roku 2014 a zrušil tak rozhodnutie Okresného úradu v Banskej Bystrici o umiestnení stavby Malá vodná elektráreň Jalná. Potvrdil, že správne orgány nepostupovali v súlade so zákonom a že ich rozhodnutie je nepreskúmateľné pre nesprávne právne posúdenie. Zistenie skutkového stavu bolo v rozpore s obsahom administratívnych spisov a v konaní bola zistená taká chyba, ktorá mala vplyv na zákonnosť napadnutého rozhodnutia.  Starosta Trnavej Hory Pavel Kravec považuje tento rozsudok za vyhranú bitku...

Čítajte v Obecných novinách 1-2/2017 na str. 16

Autor: Sprac.: (ig)


komentáre
SHOW ALL
podobné
25.09.2017
Mesto Košice uspelo na ÚS SR v spore o kataster pozemkov pod U.S. Steel
V dlhoročnom spore o katastrálne územie pozemkov, na ktorých leží areál oceliarskej spoločnosti U.S. Steel Košice, rozhodol najnovšie Ústavný súd (ÚS) SR v prospech mesta Košice.
viac
05.02.2018
Urán pri Košiciach definitívne ťažiť nebudú
Za dlhoročným sporom dal bodku až Najvyšší súd SR. Pri rozsudku sa oprel najmä o fakt, že spoločnosť Ludovika Energy nedokázala, že desaťročná lehota nestačila na ukončenie geologického prieskumu.
viac
22.01.2021
Vznik Najvyššieho správneho súdu
Ministerstvo spravodlivosti SR minulý rok presadilo niekoľko zásadných zmien, ktoré sú napĺňaním Programového vyhlásenia vlády v časti Obnova dôvery v právny štát. Jednou z nich je aj zriadenie Najvyššieho správneho súdu, ktorý má fungovať od augusta tohto roka.
viac
29.07.2021
Najvyšší správny súd už o pár dní realitou
Od 1. augusta začína fungovať Najvyšší správny súd. Inštitúcia s významnými právomocami má chrániť ľudí pred prípadnou svojvôľou štátnych orgánov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %