Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
28.01.2023 01:00

Samosprávy rokovali o kompenzáciách vysokých cien energií


Snímka: ZMOS


Pomoc samosprávam bude ministerstvo hospodárstva realizovať prostredníctvom schémy pomoci na báze tzv. 2.1, ktorá bola realizovaná už v decembri 2022 a viacero subjektov z verejnej správy sa o ňu i uchádzalo.ZMOS na rokovaní zastupoval jeho predseda Branislav Tréger.


Pre obce a mestá a subjekty v ich pôsobnosti budú podmienky schémy pomoci rovnaké ako v uplynulom roku. Žiadateľom bude kompenzovaných až 80 % z oprávnených nákladov, ktoré vzniknú ako rozdiel nákladov na kúpu komodity nad úroveň stropu, ktorý je v prípade elektrickej energie vo výške 199 eur/MWh a 99 eur/MWh v prípade zemného plynu. 

„Vo februári 2023 tak bude možné požiadať o prvé spätné kompenzácie za január, pričom za prvý kvartál budú môcť žiadatelia požiadať o kompenzácie až do konca júna 2023. Rezort taktiež v porovnaní s mechanizmom realizovaným v decembri minulého roka v tomto roku zdvojnásobuje limit na hospodársku jednotku, a to zo 100 tis. eur na 200 tis. eur na jeden mesiac,“ informovalo ministerstvo.

„Hovorili sme aj o konkrétnych mechanizmoch, ktoré sa postupne zavádzajú do praxe. Cieľom je, aby boli úhrady zabezpečené načas a nevznikali problémy. Pomoc sa týka iba plynu a elektrickej energie, nie iného alternatívneho zdroja energie,“ povedal po rokovaní predseda ZMOS a primátor mesta Liptovský Hrádok Branislav Tréger. 

Zatiaľ je pomoc platná do konca marca a existuje dohoda o navýšení pomoci v sume 200 miliónov eur, alebo sa v prípade zmeny situácie prijme iné opatrenie.

Stretnutie zástupcov Ministerstva hospodárstva SR na čele s ministrom Karolom Hirmanom s predstaviteľmi ZMOS a Únie miest Slovenska sa uskutočnilo v stredu 26. januára 2023 v priestoroch Ministerstva hospodárstva SR v Bratislave. 

 

Autor: Zdroj: Ministerstvo hospodárstva SR, ZMOS


komentáre
SHOW ALL
podobné
27.01.2023
Samosprávy majú žiadať o kompenzácie od februára, upozorňujú na ďalšie problémy
Pomoc samosprávam s cenami energií pôjde cez schému, ktorá fungovala už vlani v decembri a už vtedy sa o ňu uchádzalo viacero subjektov z verejnej správy.
viac
11.05.2023
Mestá a obce trápia ceny energií, ZMOS od novej vlády očakáva ich kompenzácie
Zvyšovanie cien energií komplikuje mestám a obciam napĺňanie ich kompetencií. V oblastiach sociálnych vecí, kultúry, športu či dopravy hrozí, že ich služby budú môcť plniť len do istej miery.
viac
14.07.2023
Premiér: Ochota vlády pomôcť samosprávam v rámci možností rozpočtu naďalej platí
Ochota pomôcť samosprávam s kompenzáciami vysokých cien energií zo strany vlády SR naďalej platí, v rámci možností štátneho rozpočtu.
viac
14.07.2023
Štvrté online zasadnutie Rady ZMOS k mimoriadnej téme
Online rokovanie Rady ZMOS sa uskutočnilo k prerokovaniu stanoviska združenia k zrušeniu spoločného rokovania predsedu vlády SR zo zástupcami územnej samosprávy zo strany predsedu vlády SR, ktoré sa malo uskutočniť v stredu o 9:00 hod na Úrade vlády SR.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %