Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
16.06.2016 01:53

Abovské slávnosti lákajú folklórom, zábavou i gulášom


Ilustračná snímka: (jankohrasko.sk).


Hudbu, tanec, spev a ďalší sprievodný program pre dospelých a deti ponúkne 48. ročník Abovských folklórnych slávností, ktoré sa budú konať v nedeľu (19. 6.) v Rozhanovciach pri Košiciach.


Predstavia sa folkloristi zo Slovenska a Maďarska, hudobno-zábavná skupina Ščamba či imitátor a zabávač Robo Kajzer. Súčasťou programu bude aj bábkové divadlo, súťaž vo varení guľáša, ukážky remesiel, tvorivé dielne či jazdenie na koňoch.       

Slávnostné otvorenie podujatia bude v miestnom amfiteátri o 13:30 hod., predchádzať mu bude sprievod obcou za účasti účinkujúcich a dychovej hudby. Medzi zhruba 250 vystupujúcimi bude ľudová hudba Tomáša Oravca, detský folklórny súbor Viganček z Košíc alebo  folklórny súbor Urpín z Banskej Bystrice. V programovom bloku sa predstavia ocenení interpreti z regionálnej speváckej prehliadky Dargovská ruža, ktorá sa každý rok koná vo Svinici.       

Hosťom slávností bude súbor Huták Virágai z maďarskej Pálházy so slovenskými krajanmi. "V rámci budúcich ročníkov by sme chceli pozývať na slávnosti zahraničných Slovákov aj z ďalších krajín," povedal riaditeľ Kultúrneho centra Abova (KCA) Tomáš Oravec. Programom budú sprevádzať moderátori Katarína Birková a Igor Hraško.      

Súčasťou ponuky bude detské predstavenie v podaní Divadla Babadlo z Prešova, jazdenie na koňoch v areáli materskej škôlky, minizoo domácich zvierat a tvorivé dielne. "Pribudla nám aj súťaž vo varení guláša. Zástupcovia okolitých obcí budú variť svoj typický guláš zo svojej lokality, návštevníci ho budú môcť ochutnať," doplnil Oravec.       

Slávnosti organizuje KCA v spolupráci s obcou Rozhanovce. Na podujatí v areáli amfiteátra tiež slávnostne odhalia dve nové sochy na folklórnu tému, vyrobené počas rezbárskeho plenéra, ktorý sa tento týždeň koná v Čani.       

Sprievodným podujatím folklórnych slávností je i Festival dychových hudieb, ktorý bude v sobotu (18. 6.) v Trstenom pri Hornáde so začiatkom o 15. hodine.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.06.2016
Folklórne slávnosti pod Poľanou ponúknu pestrý program
Živou pozvánkou v podobe vyhrávania heligonkárov Hore Detvou a otvorením sprievodných podujatí v areáli amfiteátra začnú v piatok 8. júla 2016 o 16.00 h v Detve 51. Folklórne slávnosti pod Poľanou (FSP).
viac
11.06.2021
Zamagurské folklórne slávnosti sa uskutočnia v online priestore
Zamagurské folklórne slávnosti, ktoré sa konajú každoročne v Zamagurí, sa tento rok uskutočnia v termíne od 18. do 20. júna. Avšak budú len v online priestore. Informuje o tom na svojom webe Podtatranské osvetové stredisko, ktoré je hlavným organizátorom podujatia.
viac
29.07.2021
Podroháčske slávnosti sa uskutočnia v auguste s obmedzeným programom
Podroháčske folklórne slávnosti sa uskutočnia v auguste v priestoroch Múzea oravskej dediny Zuberec s obmedzeným programom. Po minuloročnej prestávke sa usporiadatelia rozhodli tento rok festival pripraviť v rozsahu, ktorý umožňuje súčasná epidemická situácia.
viac
31.07.2023
Folklórne slávnosti pripomenú aj Deň úcty k poľnohospodárom
V poradí už 57. ročník slávností spevu, hudby a tanca Červeník sa bude konať v prvý augustový víkend. Od piatka (4. 8.) privíta obec pri Hlohovci stovky folkloristov, ktorí sa predstavia na viacerých pódiách. Informuje o tom organizátor Trnavské osvetové stredisko (TOS).
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %