Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
13.10.2021 02:40

Adopcia chodníkov na zimnú údržbu sa v Košiciach osvedčila, projekt pokračuje


Snímka zdroj: Košice – Staré Mesto


Mesto Košice bude pokračovať v projekte Adoptuj si chodník a zarábaj. Záujemcovia o odpratávanie snehu a ľadu sa tak budú môcť opäť zaregistrovať cez mobilnú aplikáciu Zimná údržba. K dispozícii bude viac úsekov ako uplynulú zimu, na adopciu je v meste určených zatiaľ 700 chodníkov.


Ako na stredajšej tlačovej konferencii povedal primátor Jaroslav Polaček, pilotný projekt sa osvedčil - chodníky boli vyčistené rýchlejšie a kvalitnejšie, finančná úspora pritom presiahla sumu štvrť milióna eur.

Všetci tí, ktorí sa na adopcii chodníkov zúčastnili už v minulej sezóne, môžu svoj záujem nahlasovať od 20. októbra. Odmenou za ich pracovnú pohotovosť bude zvýšený paušál z minuloročných 180 eur na súčasných 220 eur. Paušál pre novozaregistrovaných predstavuje sumu 200 eur a svoj záujem môžu nahlasovať od 1. novembra. Všetci dobrovoľníci dostanú za každé vyčistenie chodníka od snehu alebo ľadu okrem paušálu aj odmenu päť eur.       

Podľa Polačeka si uplynulú zimnú sezónu občania adoptovali viac ako 90 percent z ponúkaných 600 chodníkov, teraz predpokladajú ešte vyšší záujem. Ak by rovnaké služby počas minulej sezóny vykonávala súkromná firma, podľa neho by to mesto vyšlo na viac ako 500.000 eur. Pripomenul, že projekt vznikol aj v súvislosti s takzvanou chodníkovou novelou. Kým sa mesto v roku 2018 staralo o 120 kilometrov chodníkov, v súčasnosti je to 420 kilometrov. „Teda desať percent je nastavených tak, že si ich budú môcť Košičania adoptovať. Žiadna spoločnosť nedokáže vyčistiť naraz približne 40 kilometrov chodníkov,“ dodal.       

Podľa koordinátora tohto projektu Petra Berinštera sa vlani údržbe chodníkov venovali najmä Košičania, no zaregistrovaných bolo aj desať zahraničných študentov. Z celkového počtu zapojených ľudí bolo asi 40 percent žien. Ako uviedol, chodník, o ktorý sa chce dobrovoľník starať, by mal byť čo najbližšie k jeho bydlisku. Počas zimnej sezóny aplikácia SMS notifikáciou užívateľov upozorní, že na ich úsekoch je potrebné vykonať údržbu. Vyčistenie chodníka sa dokladuje nahratím fotografií pred a po vyčistení. Jednotlivé úseky majú zväčša od 47 až 53 štvorcových metrov a ich dĺžka dosahuje okolo 30 až 35 metrov. „Mesto poskytne posypový materiál a základné technické zabezpečenie, zvyšok si zaobstará užívateľ vo vlastnej réžii,“ uvádza magistrát.       

Pripomína, že aj naďalej nesie zodpovednosť za prípadné úrazy chodcov na adoptovaných chodníkoch mesto ako správca komunikácie, ktoré je na takéto možnosti poistené, a nie užívateľ aplikácie, ktorý sa o ne počas zimy stará.       

Bližšie informácie o projekte sú zverejnené na webovej stránke zimnaudrzba.kosice.sk.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.01.2017
Projekt EHMK má v Košiciach úspešné pokračovanie
Projekt Európskeho hlavného mesta kultúry 2013 (EHMK) v Košiciach na rozdiel od viacerých iných európskych miest, ktoré boli nositeľmi tohto prestížneho titulu (napr. Marseille alebo Pécs), stále žije. A nielen to...
viac
23.11.2019
Časť chodníkov v zime nebude udržiavaná, upozorňujú na to tabuľky
V meste Košice pribudli v uplynulých dňoch tabuľky pri časti chodníkov s nápisom "Chodník je v zimnom období neudržiavaný". Počas zimnej údržby budú podľa mesta neudržiavané najmä vnútroblokové a pre čistiacu techniku ťažko prístupné chodníky.
viac
14.02.2020
Mesto Košice chce dopravné značenie zabezpečovať cez BPMK
Osadzovanie a údržba dopravného značenia ako aj inštalovanie dopravných značiek by sa mohli riadiť už novými pravidlami.
viac
30.12.2022
NTC na Popradskej ulici je zo štvrtiny hotové, výstavba ide podľa plánu
Pri výstavbe Národného tréningového centra (NTC) v Košiciach na Popradskej ulici je hotových takmer 26 percent stavebných prác. Od júna, keď sa začalo s výstavbou, nedošlo k žiadnym závažnejším komplikáciám.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %