Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
10.09.2020 08:10

Agrorezort zvažuje stanovenie nulovej kvóty lovu vlka


Vlk dravý (Canis lupus).


Ministerstvo pôdohospodárstva zvažuje stanovanie nulovej kvóty lovu vlka dravého pre poľovnú sezónu 2020/21.


O finálnom rozhodnutí bude diskutovať medzirezortná pracovná skupina, ktorá zasadne 15. októbra. Pre TASR to povedal hovorca Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Daniel Hrežík.

„Agrorezort určuje kvótu lovu vlka dravého každý rok v súlade so zákonom koncom mesiaca október. Ročnú kvótu lovu určuje na základe výsledkov realizovaného monitoringu vlka dravého a po odbornom prerokovaní v medzirezortnej skupine, ktorej členmi sú aj zástupcovia rezortu životného prostredia a mimovládnych organizácii,” povedal Hrežík.

Kvótu ustanoví aj na základe Programu starostlivosti o vlka. Postupuje tak podľa pravidiel envirorezortu, podotkol Hrežík. Ministerstvo aktuálne eviduje požiadavky na pozastavenie lovu vlka na Slovensku a tiež požiadavky poľnohospodárov, ktorým vlk spôsobuje škody.

„Je podstatné poznamenať, že lov vlka dravého na Slovensku umožňuje ako slovenská, tak i európska legislatíva, a to preto, že populácia vlka na Slovensku je v priaznivom stave a areál jeho rozšírenia sa naďalej zväčšuje,” poznamenal Hrežík.

Organizácie žiadajú celoročnú ochranu vlka dravého na Slovensku a prepracovanie programu starostlivosti o vlka. Výzvu adresovali ministrovi pôdohospodárstva Jánovi Mičovskému a ministrovi životného prostredia Jánovi Budajovi. Oboch ministrov požiadali aj o zastavenie lovu vlka a určenie nulovej kvóty v poľovnej sezóne 2020/2021.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
14.11.2017
Envirorezort posilňuje ochranu vody na Slovensku
Zmenu legislatívy si vyžiadalo uplatňovanie vodného zákona v praxi Slovenskou inšpekciou životného prostredia a okresnými úradmi.
viac
18.08.2020
Prispieva miestne podnikanie k rozvoju vašej komunity?
Prispieva miestne podnikanie k rozvoju vašej komunity a navyše má aj pozitívny prístup k ochrane životného prostredia? Dajte vedieť miestnym podnikateľom, že sa môžu zapojiť do súťaže so svojím príbehom a inšpirovať ostatných.
viac
04.12.2020
MŽP pozorne sleduje záujem EK o povolenie odstrelu vlka
Envirorezort pozorne sleduje záujem Európskej komisie (EK) o problematiku povolenia odstrelu vlka na SR. Opätovne pripomína, že žiadal nulovú kvótu na jeho odstrel v tohtoročnej poľovnej sezóne. Uviedol to odbor komunikácie Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR.
viac
15.07.2021
Zelené verejné obstarávanie na Slovensku sa polepšilo
Ministerstvo životného prostredia včera informovalo vládu o úrovni implementácie Národného akčného plánu pre zelené verejné obstarávanie za rok 2020, ktorého cieľom bolo dosiahnuť aby orgány štátnej správy zabezpečovali zeleným verejným obstarávaním 50 % zákaziek.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %