Leto a prázdniny sú síce za nami, ale dostatočne teplé večery stále prajú stretnutiam pri grile. Príjemná atmosféra, milé stretnutia a dobré jedlo. Aj pri tom všetkom vzniká odpad, ktorý je potrebné správne vytriediť, aby neskončil ako trvalá záťaž na skládke.
Stretnutia na čerstvom vzduchu a pri dobrom jedle sú vyhľadávané najmä počas teplého obdobia. Sezóna grilovania so sebou prináša rôzne výzvy – nielen si pochutnať, ale zostať aj zodpovednými k prírode. Práve na druhé spomínané poukazuje na svojom webe aj OZV ENVI - PAK. Udržateľná grilovačka totiž neznamená, že je potrebné obetovať zábavu alebo chuť. Je to skôr o premyslených rozhodnutiach, ktoré sú lepšie pre planétu aj pre ľudí.
Čo s obalmi po dobrom jedle?
Počas grilovania vzniká pomerne veľké množstvo odpadov – od dreveného uhlia, ktoré je balené v papierových obaloch, až po samotné mäso, klobásky, zeleninu, omáčky či pečivo. „Veľmi často sa pri grilovačke stretávame s použitím hliníkových tácok či alobalu. Aj keď sú mierne znečistené, ale neobsahujú hrubé zvyšky jedla, môžeme ich vytriediť do nádoby alebo vreca na kovové obaly,“ vysvetlila Katarína Kretter, riaditeľka komunikácie OZV ENVI - PAK s tým, že napríklad jednorazové papierové taniere, ktoré sú nasiaknuté masťou, nepatria do papiera, ale do zmesového odpadu. „Zvyšky zo sklenených obalov od omáčok či horčice treba poriadne vyškriabať a nádoby vytriediť do zeleného koša na sklo. Plastové obaly od kečupov alebo vaničky z mäsa či vákuové obaly od klobások, ktoré už neobsahujú zvyšky jedla, patria do žltých nádob na plasty,“ dodala Kretter. Netreba zabúdať ani na nápoje. Tie sú dnes už väčšinou v zálohovaných obaloch, ktoré je potrebné vrátiť naspäť do predajne a tie, ktoré sú napríklad v skle, nezabúdajte vytriediť do zelených kontajnerov.
Aj grilovačka môže byť udržateľná
Ak patríte k skalným fanúšikom grilovacej sezóny a griluje sa u vás pomerne často, zabudnite na drevené špajdle a zaobstarajte si radšej kovové, ktoré môžete používať opakovane. Ak grilujete doma, samozrejmosťou by malo byť používanie klasických tanierov a príborov, nie papierových na jedno použitie. Pri prípravách na grilovačku zvážte, koľko toho naozaj viete skonzumovať.
„Zodpovednosť začína už pri nákupe. Či už je to samotný výber potravín, pri ktorom je plusom zamerať sa na tie lokálne. Zároveň je dobré, keď si ľudia vyberú potraviny zabalené v obaloch, ktoré vedia ľahko vytriediť. Vyhnú sa tak následne zbytočným pochybeniam pri triedení. Samozrejme, nákupy by mali byť len v takom množstve, aké sú naozaj schopní skonzumovať, aby jedlo zbytočne nekončilo v koši a predchádzali plytvaniu,“ doplnila Katarína Kretter. Súčasťou dobrého a zdravého grilovania je určite aj zelenina. Odpad z nej by taktiež nemal končiť v čiernom kontajneri. Zvyšky alebo šupky zo zeleniny vyhoďte do bioodpadu alebo kompostéra.