Sobota 27.07.2024
Dnes má meniny 
Božena
°C
17.04.2018 11:20

Aj pre letné sedenia platia pravidlá


Ilustračná snímka


Po zimnom období sa na verejných priestranstvách postupne inštalujú sezónne letné sedenia. O ich prevádzke rozhodujú mestá a obce, ktoré prihliadajú na viaceré faktory.


Samosprávy schvaľujú podmienky na prevádzku letných exteriérových sedení. Nesúvisí to len s daňou za užívanie verejného priestranstva, ale aj architektonickým vzhľadom blízkeho okolia. Pri schvaľovaní žiadostí o prevádzku letných sedení sa tiež prihliada na to, aby takáto sezónna prevádzka neprekážala užívaniu územia, peších zón, chodníkov, pohybu chodcov, zásobovaniu, čisteniu verejných priestranstiev a tiež odvozu odpadu.

Podmienky prevádzky upravujú mestá a obce v príslušnom všeobecne záväznom nariadení, ktoré upravuje podmienky umiestňovania, povoľovania a prevádzky letných terás a celoročných terás na svojom území. Skúsenosti z minulosti viedli mnohé samosprávy k tomu, aby daň za užívanie verejného priestranstva bola prevádzkovateľmi dočasných prevádzok uhradená vopred.

Pojem letná terasa označuje sezónne externé rozšírenie plochy zariadenia reštauračného, pohostinského alebo cukrárenského charakteru zriadeného pred stálymi prevádzkami, a to buď na verejných priestranstvách, alebo na verejne prístupných miestach.

V tejto súvislosti je dôležité pripomenúť, že mestá a obce plnia určité úlohy aj na úseku ochrany spotrebiteľa a určujú pravidlá času predaja v obchode a času prevádzky služieb. Pri vydávaní súhlasného stanoviska s prevádzkou letnej terasy preto berú do úvahy dodržiavanie nočného pokoja.

Prevádzkovanie letných sedení veľakrát ponúka aj brigády pre mladých ľudí, ktorí si takto môžu popri štúdiu privyrobiť a zároveň získať odbornú prax i zručnosti.

 

 

Autor: Michal Kaliňák, hovorca a tajomník rady expertov


komentáre
SHOW ALL
podobné
22.04.2016
Dotácie kraja podporia aktivity ekonomického rozvoja vidieckych oblastí
Mestá a obce v bratislavskom regióne i mestské časti Bratislavy budú môcť Bratislavský samosprávny kraj (BSK) požiadať o dotácie, ktoré majú podporiť ekonomický potenciál vidieckych oblastí kraja.
viac
08.04.2020
Zastupiteľstvá obcí i krajov budú môcť rokovať aj cez videokonferencie
Obecné i krajské zastupiteľstvá budú môcť zasadať počas krízovej situácie aj prostredníctvom videokonferencie. Vo výnimočných prípadoch budú môcť zastupiteľstvá obcí hlasovať formou per rollam.
viac
10.10.2020
Zmeny v rozpočtových pravidlách územnej samosprávy
MF SR zverejnilo prehľad zmien z rozpočtovej oblasti vyplývajúcich zo zákona č. 264/2020 Z. z., ktorým sa dopĺňa zákon č. 67/2020 Z. z. o niektorých mimoriadnych opatreniach vo finančnej oblasti v súvislosti so šírením nebezpečnej ľudskej nákazlivej choroby COVID-19.
viac
23.07.2022
Komunálne voľby 2022
ZMOS priniesol na jednom mieste potrebné a užitočné informácie v súvislosti s voľbami do orgánov samosprávy obcí a voľbami do orgánov samosprávnych krajov. Uskutočnia sa 29. októbra 2022.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.26 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.62 %