Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
02.11.2017 02:14

Aj rok 2018 bude patriť obnove materských škôl


Snímka zdroj: (banskabystrica.sk).


Za dva roky investovala Banská Bystrica do obnovy materských škôl (MŠ) z vlastných zdrojov takmer 1 000 000 eur. V závere minulého roka zároveň uspela v troch projektoch za 2 760 000 eur z Operačného programu Kvalita životného prostredia.


Práve vďaka týmto financiám dnes finišuje komplexná obnova MŠ Tatranská, Na Lúčkach a pripravuje sa Radvanská 28. Banská Bystrica sa vďaka kvalitnej projektovej príprave od roku 2015 môže aktuálne pochváliť ďalšími schválenými žiadosťami o nenávratný finančný príspevok (NFP) vo výške 1 460 000 eur z Európskych štrukturálnych a investičných fondov.

 

Takmer 3 mil. eur do obnovy MŠ Tatranská, MŠ Na Lúčkach, MŠ Radvanská 28

Čulý stavebný ruch pokračuje v škôlke Na Lúčkach, kde sa zrealizovala čiastočná kolaudácia jedného z pavilónov a hospodárskej časti. Najmenší sa tak budú môcť do vynovenej MŠ nasťahovať postupne. Na Tatranskej sa práce presunuli do spodného pavilónu a hospodárskej miestnosti. Kolaudácia je naplánovaná na november tak, aby sa do nových priestorov vrátili všetci škôlkari už v prvej polovici decembra.

„Niektoré avizované termíny otvorenia obnovených škôlok sa nám nepodarilo dodržať. Treba si ale uvedomiť, že do rekonštrukcie materských škôl nikdy nebol investovaný významnejší obnos financií. Práve preto sme počas realizácie stavebných prác často riešili nepredvídané opravy, ktoré ak by sa neurobili, spôsobovali by poruchy, podmývanie či zaplavovanie nových priestorov. Zároveň investujeme po 100 000 eur do každej škôlky na obnovu vnútorných miestností,“ hovorí prednosta MsÚ Martin Adamec. 

Rodičov zaujíma, ako je to v prípade MŠ Radvanská 28. Stavebné práce tam už totiž mali byť v plnom prúde. Napriek tomu, že mesto urobilo všetky potrebné kroky v rámci verejného obstarávania, vysúťažený zhotoviteľ odstúpil od podpísania zmluvy. Samospráva preto oslovila nasledujúceho v poradí.

 

Banská Bystrica úspešná v získavaní mimorozpočtových zdrojov

Aktuálne sa mesto môže pochváliť stopercentnou úspešnosťou v ďalších podaných projektoch o NFP.  „Som rád, že nám boli schválené štyri projekty v hodnote 1 460 000 eur zamerané na rozšírenie kapacít škôlok. Je to znak dobre odvedenej práce Odboru rozvojových aktivít mesta v procese príprav žiadostí o nenávratné finančné prostriedky. Už na jar by sme vďaka tomu chceli začať práce na materských školách Radvanská 1, Strážovská a Karpatská. Získanými peniazmi bude zároveň prefinancovaná už dnes fungujúca MŠ Jána Bakossa. Vďaka mimorozpočtovým zdrojom môžeme vidieť, ako tridsaťročné dlhodobo zanedbávané materské školy menia zo dňa na deň svoju podobu,“ hovorí primátor Ján Nosko.

Okrem toho čaká mesto na schválenie ďalších štyroch žiadostí o NFP vo výške 1 600 000 eur z Integrovaného regionálneho operačného programu. V prípade úspešnosti by sa MŠ Strážovská a MŠ Karpatská okrem nových tried dočkali aj komplexnej obnovy. Rozšírenie kapacity a energetické opatrenia by mohli byť realitou aj v MŠ 9. mája. Finančná spoluúčasť mesta na týchto projektoch predstavuje 265 000 eur.

 

Obnova MŠ Družby 3 na Fončorde pokračuje z mestských peňazí

Škôlka prešla niekoľkými stavebnými úpravami ešte vlani. Práce sa zamerali na opravu kuchyne a vybudovanie vonkajšej kanalizácie. Mesto ako úspešný uchádzač o dotáciu Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu vo výške 44 000 eur zároveň zrealizovalo projekt rozšírenia kapacít a vybudovalo novú triedu vybavenú modernými edukačnými pomôckami. S cieľom skvalitniť malým Banskobystričanom podmienky, pokračuje čulý stavebný ruch v  škôlke aj tento rok. Opravy sa zameriavajú na výmenu starých drevených okien a dverí a zateplenie obvodových stien. Samospráva do obnovy investuje po verejnom obstarávaní financie vo výške takmer 200 000 eur. Rekonštrukciou sa zároveň odstránia statické poruchy, ktoré vznikli za takmer päťdesiat rokov existencie tejto materskej školy. Práce, ktoré sa realizujú za plnej prevádzky MŠ s ohľadom na bezpečnosť a komfort škôlkarov, by mali byť ukončené v polovici decembra 2017.

Autor: (MsÚ)


komentáre
SHOW ALL
podobné
02.09.2016
Rekonštrukcia ušetrí mestu vyše stotisíc eur ročne
Liptovskomikulášska radnica získala maximálnu výšku príspevku na projekt zníženia energetickej náročnosti objektu mestského úradu, takmer dva milióny eur. V súčasnosti už v plnom nasadení pracujú stavbári na rekonštrukcii.
viac
17.10.2017
Rekoštrukcie prinesú škôlkam viac miest
Mesto Prešov získalo dotácie na rekonštrukciu ďalších dvoch materských škôl. Do škôlok na Čapajevovej a Važeckej ulici tak budú môcť prijať viac detí.
viac
25.09.2020
Mesto získalo na modernizáciu učební ZŠ viac ako jeden milión eur
Mesto Žilina získalo viac ako jeden milión eur z Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP) na modernizáciu odborných učební základných škôl (ZŠ).
viac
11.06.2021
Nová výzva na zvyšovanie kapacít MŠ z IROP už čoskoro
Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR čoskoro zverejní výzvu v objeme 13 miliónov eur z IROP, ktorá bude určená pre zriaďovateľov všetkých typov škôlok – od verejných, súkromných až po cirkevné, a to vo všetkých krajoch s výnimkou bratislavského.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %