Štvrtok 18.04.2024
Dnes má meniny 
Valér
°C
15.02.2017 01:54

Aj tento rok ožije Lido novou architektúrou


Pohľad na kolonádový most z Lida.


Po roku sa vrátia na piešťanský ostrov Lido na Váhu mladí tvorcovia, aby originálnym mobiliárom vytvorili lepšie podmienky na oddych návštevníkov v prírodnom prostredí.


Priestor dostanú architektky z občianskeho združenia Woven, ktoré majú skúsenosti s realizáciami z dreva a dočasnou architektúrou v prírode.      

Neznámy im nie je ani priestor Lida, jeden zo svojich študentských architektonických workshopov 1:1 usporiadali v spolupráci s o.z. Centrum architektúry vlani práve tam.       

"Lido si záujem zaslúži. Namiesto typizovaných prvkov chceme do tohto verejného priestoru vstúpiť autorským dizajnom. Naše návrhy budú alternatívou k estetike paliet a kmeňov opracovaných motorovou pílou," uviedla architektka a organizátorka projektu Tvoríme Lido Lívia Gažová. Projekt ponúka podľa nej profesionálny zásah do prostredia, koncepčný návrh architekta, ktorý dobrovoľníci môžu financovať a svojpomocne skonštruovať. Konečné návrhy budú zohľadňovať súčasný stav priestoru, prírodný charakter Lida, previazanosť s mestom, ako aj potenciál a historický odkaz oblasti. "Návrh môže byť mólom, ležadlom, slnečníkom, prístreškom, miestom pre rybára, zaujímavým ohniskom, skokanským mostíkom, chodníkom, lavičkou, posedom, útulňou, hravým objektom či saunou," informovala Gažová.       

Prvé plánovacie stretnutie s verejnosťou na túto tému sa uskutoční 2. marca. Aktivisti, architekti, dobrovoľníci, starí aj mladí občania Piešťan tak majú možnosť stať sa súčasťou návrhu aj realizácie. Podnety z diskusie pretavia architektky do predbežného konceptu priestorového rozloženia. Prezentovať ho budú na verejnom stretnutí v Piešťanoch za prítomnosti odborníkov a kritikov. Návrhy by mali byť pripravené začiatkom leta, vznikne aj niekoľko prototypov. Ostatné návrhy objektov neostanú len na papieri, ale budú k dispozícii dobrovoľníkom, ktorých zastrešuje OZ Pro Civitate – Spoločne pre Piešťany. Tí ich na Lide budú realizovať postupne, podľa svojich finančných možností.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.08.2016
Investora na novú plaváreň hľadá mesto aj inzerátmi v novinách
Mesto Zvolen hľadá investora na výstavbu novej plavárne prostredníctvom inzerátov v tlači. Magistrát si takto chce okrem iného zmapovať záujem investorov o takúto stavbu.
viac
24.11.2016
Ochranári vrátili vodu do vyschnutého koryta Čiližského potoka
Vďaka revitalizácii Čiližského potoka ochranári znovu vrátili vodu do jeho 33,5 kilometrov dlhého koryta, z ktorého takmer dve tretiny boli ešte donedávna úplne suché.
viac
29.05.2017
Rozbiehajú sa prvé reformné projekty
Štartuje prvých 12 národných projektov a šesť dopytovo-orientovaných výziev v hodnote 117,2 miliónov eur, čo predstavuje už takmer tretinu všetkých financií operačného programu.
viac
29.06.2020
Mesto Senica vypísalo výzvu na realizáciu cyklotrasy
Mesto Senica vyhlásilo výzvu na predkladanie ponúk na realizáciu projektu Cyklodopravné trasy Senica - I. etapa, ktorej celková predpokladaná hodnota je vo výške 1 205 744,08 eura. Vyplýva to z informácií zverejnených vo vestníku Úradu pre verejné obstarávania (ÚVO).
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %