Štvrtok 18.04.2024
Dnes má meniny 
Valér
°C
26.06.2020 10:10

Aj v priemyselných areáloch môže byť príroda zaujímavá


Sokol lastovičiar (Falco subbuteo).


V ČOV Rakytovce narátali až 39 vtáčích druhov. Počet vtáčích druhov je vysoký kvôli brehovým porastom neďalekého Hrona, ale aj vďaka projektu pre podporu biodiverzity, ktorý firma realizuje.


Spoločnosť Veolia a Stredoslovenská vodárenská prevádzková spoločnosť, a. s. projekt podpory biodiverzity realizujú v spolupráci s Nadáciou Ekopolis už od roku 2017. Aktuálne sa v spolupráci s ornitológom Imrichom Kováčom zo SOS/BirdLife Slovensko zamerali na monitoring vtáčích druhov, ktoré sa v areáli ČOV Rakytovce vyskytujú.

„Počet vtáčích druhov nás milo prekvapil, je to pomerne vysoké číslo vzhľadom na plochu areálu. U väčšiny druhov odborník zaznamenal aj hniezdenie, pričom až pre 5 z nich platí, že ich populácia u nás klesá,“ povedal na adresu prieskumu Štefan Jančo z Nadácie Ekopolis.

V čistiarni odpadových vôd v minulých rokoch inštalovali vyše 20 vtáčích búdok rôznych typov a v roku 2019 aj 50 umelých hniezd pre belorítku domovú. Priaznivé podmienky súvisia aj s výskytom väčších drevín a postupnou zmenou vybraných trávnatých plôch na kvitnúce lúky, kde vtáky nájdu viac potravy.

Zaujímavosťou je výskyt vzácneho sokola lastovičiara (Falco subbuteo), ktorý priestor využíva ako lovné teritórium. Potešila aj prítomnosť strakoša obyčajného (Lanius collurio) a pekne sfarbeného stehlíka konôpku (Carduelis cannabina), pretože tieto druhy v našej prírode ubúdajú, ale aj výskyt ďalších druhov.

Ornitológ pre zlepšenie prostredia navrhol aj niekoľko nových opatrení, napríklad doplnenie krov, ktoré v areáli chýbajú. Avšak množstvo pôvodných druhov listnatých drevín už v rámci projektu vysadených bolo. Stromy a kry postupne vtákom poskytnú úkryt, potravu, hniezdne možnosti a časom môžu pribudnúť aj ďalšie vtáčie druhy.

„Projekt Ochrana a podpora biodiverzity v technických areáloch sme začali realizovať ako prvá spoločnosť na Slovensku. Začínali sme postupne auditom biodiverzity v areáli a postupne pribúdali opatrenia na udržanie  a  rozšírenie výskytu rastlinných aj živočíšnych druhov.  V areáli čistiarne sme vybudovali jazierko, ktoré zadržiava dažďovú vodu z blízkej budovy a je biotopom pre vodné rastliny a živočíchy, máme  tu tiež interaktívne prvky určené na výučbu žiakov, založili sme les z lokálnych druhov drevín. Chceli by sme byť inšpiráciou  pre  ďalšie firmy a ukázať, že  aj technický areál môže byť oázou biodiverzity,“ zhrnula Slavomíra Vogelová zo spoločnosti Veolia.

Areál ČOV Rakytovce sa stal súčasťou medzinárodného konceptu Firemné areály priaznivé pre biodiverzitu (BOP – Biodiversity Oriented Premises), ktorý v slovenskom prostredí rozvíja Nadácia Ekopolis vďaka projektu EÚ LIFE BooGI-BOP.

Kontakt: Štefan Jančo, programový manažér, janco@ekopolis.sk, 048/ 470 10 94

Autor: (Nadácia Ekopolis)


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.05.2020
Deň biodiverzity tento rok netradične
Obmedzenia kvôli pandémii koronavírusu zasiahli aj májový Deň biodiverzity, ktorý sa každý rok koná v areáli čistiarne odpadových vôd v Rakytovciach pre žiakov z banskobystrických a zvolenských škôl. Napriek tomu sa organizátori podujatia rozhodli deťom priblížiť prírodnú rozmanitosť netradične.
viac
30.09.2020
Program Envirogranty prerozdelí neziskovým organizáciám 100-tisíc eur
Nadácia VÚB vyhlasuje úplne novú grantovú schému, aká nemá na Slovensku vzhľadom na svoje zameranie obdobu. Program Envirogranty sa stáva prvou vlastnou iniciatívou bankovej nadácie, ktorej zámerom je rozdeliť 100-tisíc eur výhradne na ucelené koncepty environmentálnych aktivít tretieho sektora.
viac
23.11.2020
Spolupráca UKF a Jaguaru v oblasti biomonitoringu priniesla prvé výsledky
Spolupráca Fakulty prírodných vied Univerzity Konštantína Filozofa (UKF) v Nitre so spoločnosťou Jaguar Land Rover v oblasti biomonitoringu priniesla prvé vedecky podložené výsledky.
viac
15.12.2020
Deväť organizácií a obcí môže rozbehnúť veľké ekologické projekty
Deväť organizácií a obcí na Slovensku môže od budúceho roka rozbehnúť veľké ekologické projekty. Umožní im to finančná podpora v rámci grantového programu Envirogranty.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %