Streda 24.04.2024
Dnes má meniny 
Juraj
°C
01.02.2018 08:25

Aj v roku 2018 by sa slovenskej ekonomike malo dariť


Počet pracujúcich (v tisícoch). Zdroj: ŠÚSR, VÚB


V roku 2018 sa rast slovenskej ekonomiky priblíži k 4 %. Rast bude aj naďalej ťahať pokračujúce oživenie spotreby domácností, prispeje však aj nábeh nových investícií v automobilovom priemysle a dariť by sa malo aj exportu vďaka pokračujúcej konjunktúre globálnej ekonomiky.


Pracovný trh si pripíše ďalšie zlepšenie, porastie zamestnanosť aj mzdy, čo bude pozitívne vplývať na výnos dane z príjmu fyzických osôb, a tým aj na daňové príjmy miest a obcí.

Krátky pohľad späť

Slovenská ekonomika v prvých troch štvrťrokoch 2017 medziročne vzrástla o 3,4%, čo bol takmer rovnaký rast ako v prechádzajúcom roku, keď HDP reálne vzrástol o 3,3%. Motorom rastu sa stala spotreba domácností, ktorá si po dlhých rokoch pripísala vyšší medziročný rast ako celkový HDP. Optimizmus domácností pramení predovšetkým z vývoja na pracovnom trhu, ktorý ďalej prepisuje slovenské historické rekordy počtu pracovných miest či miery nezamestnanosti. Tá klesla už aj pod úroveň priemeru EÚ, vôbec po prvý krát v histórii. Odvrátenou stranou situácie na trhu práce je však nedostatok kvalifikovaných pracovníkov. Tento problém sa stal vypuklejším než kedykoľvek v minulosti a okrem tlaku na rast miezd začína mnohé firmy vo výrobe, ale aj v službách reálne obmedzovať v ich činnosti.

Čo nás čaká v roku 2018?

V nadchádzajúcom roku slovenská ekonomika zrejme mierne zrýchli, až k úrovni 4 %. Rast bude aj naďalej ťahať pokračujúce oživenie spotreby domácností vďaka vysokej zamestnanosti a rastu miezd – ten by mal dosiahnuť nominálne 5 % a priemerná mesačná hrubá mzda v hospodárstve by tak mohla budúci rok pokoriť hranicu 1000 eur. Zrýchlenie rastu HDP oproti roku 2017 však bude hlavne pričinením nových investícií. Titulky síce budú patriť finalizácii najmä obrích investícií v automobilovom priemysle (Jaguar Land Rover, VW), no pozitívne k rastu prispejú aj investície oveľa menších firiem, vrátane tých mimo automotive. Využitie kapacít naprieč výrobnými sektormi totiž presahuje dlhodobé trendy a bude motivovať firmy k investíciám do nových výrobných hál, strojov a zariadení.

Pozitívne k rastu ekonomiky prispeje aj zahraničný dopyt. Výhľad pre svetovú ekonomiku je priaznivý, očakávame, že v budúcom roku by globálny rast mal ostať približne rovnaký, prípadne ešte o niečo rýchlejší ako tento rok. Ekonomika USA pokračuje v expanzii, ktorá môže byť vôbec najdlhšou v histórii. Dariť by sa malo naďalej aj ekonomike eurozóny, čoho obrazom je aj vysoká spotrebiteľská dôvera, či nálada medzi podnikateľmi, zvlášť v Nemecku, ktoré je našim najväčším obchodným partnerom. Mimoriadne sa darí našim regionálnym susedom. Skutočne, tak česká, ako aj maďarská a poľská ekonomika si pripísali v roku 2017 rýchlejší rast HDP ako my. Časť ich náskoku pramenila z rýchlejšieho čerpania eurofondov, no aj skoršieho a mohutnejšieho oživenia súkromnej spotreby, ktoré pretrvá aj budúci rok, najmä v Českej republike. Tamojší pracovný trh je premiantom nielen v regióne, ale s mierou nezamestnanosti na úrovni len 2,7% aj v celej EÚ.

Municipality by si mali finančne polepšiť

Rýchly rast zamestnanosti a miezd sa pozitívne prejaví na daňových príjmoch, predovšetkým z výnosu dane z príjmov fyzických osôb, ktoré tvoria tri štvrtiny daňových príjmov obcí (celkové daňové príjmy tvoria približne polovicu všetkých príjmov obcí). Podľa návrhu rozpočtu verejnej správy na roky 2018 - 2020 by v roku 2018 mali obce na podieloch dani z príjmov fyzických osôb získať oproti rozpočtu na rok 2017 o 130 miliónov eur viac, teda o 6,8%. Celkové príjmy obcí v roku 2018 oproti schválenému rozpočtu na rok 2017 majú podľa plánu MF SR rásť ešte rýchlejšie, o 9,1%, vďaka nárastu grantov a transferov na EÚ projekty a ich spolufinancovanie zo štátneho rozpočtu.

Obecné noviny č. 3-4/2018

 

 

 

Autor: Zdenko ŠTEFANIDES, hlavný ekonóm VÚB


komentáre
SHOW ALL
podobné
03.01.2018
Plastové tašky sú s účinnosťou od 1. januára povinne spoplatnené
Envirorezort si od prísnejšej odpadovej legislatívy sľubuje obmedzenie spotreby igelitiek pri nákupoch.
viac
15.12.2020
Deväť organizácií a obcí môže rozbehnúť veľké ekologické projekty
Deväť organizácií a obcí na Slovensku môže od budúceho roka rozbehnúť veľké ekologické projekty. Umožní im to finančná podpora v rámci grantového programu Envirogranty.
viac
15.06.2021
Mladé Slovenky prinášajú unikátne riešenie na šetrenie odpadu v samosprávach
Zakladateľky trnavskej Baterkárne Simona Hlaváčová a Jana Reháková spustili ďalší unikátny ekologický projekt. Na Slovensko priniesli portál Nevyhadzujte.sk pre obce a mestá, ktorý v susednom Česku funguje úspešne už 10 rokov.
viac
04.11.2021
ZMOS analyzuje miestne dane a poplatky
Združenie miest a obcí Slovenska spracováva ďalšiu, pre samosprávu mimoriadne užitočnú analýzu. Pripravovaná analýza sa sústredí na miestne dane a poplatky ako nástroj na skvalitnenie života obyvateľov miest a obcí.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %