Utorok 23.04.2024
Dnes má meniny 
Vojtech
°C
02.12.2021 04:25

Ako kompenzáciu za Brexit Slovensko dostane vyše 36 miliónov eur


Ilustračná snímka.


Vláda včera schválila materiál s názvom „Spôsob implementácie pobrexitovej adaptačnej rezervy v podmienkach Slovenskej republiky“. Z európskej pobrexitovej rezervy, ktorá má členským štátom pomôcť zmierniť dopady odchodu Veľkej Británie z EÚ, Slovensko dostane viac ako 36 miliónov eur.


Peniaze z pobrexitovej rezervy môže Slovensko využiť na podporu hospodárstva, podnikateľov, podporu pracovných miest, ako aj opätovného začlenenia občanov, ktorí sa vracajú zo Spojeného kráľovstva na trh práce. Je to dobrá správa, najmä v týchto ťažkých časoch, keď na boj s pandémiou musíme vynakladať stovky miliónov eur.

Pobrexitová adaptačná rezerva bola zriadená pre jednotlivé členské štáty Európskej únie na zmiernenie negatívnych  dopadov Brexit-u na najhoršie postihnuté odvetvia a sektory.

Prostriedky z rezervy budú členským štátom vyplatené formou predbežného financovania v rokoch 2021 až 2023 a dodatočnou platbou v roku 2025. Alokácia vyčlenená pre Slovensko predstavuje 36 307 747 eur (v bežných cenách).

Oblasti, na ktoré by sa financie z rezervy mohli využiť:

- podpora hospodárskych odvetví a podnikania

- podpory zamestnanosti a opätovného začlenenia občanov, ktorí sa vracajú zo Spojeného kráľovstva na trh práce

- prevádzka hraničných, colných, sanitárnych a fytosanitárnych a bezpečnostných kontrol

Vláda na rokovaní rozhodla, že za implementáciu príspevku z pobrexitovej rezervy bude zodpovedné Ministerstvo hospodárstva SR.

18. Spôsob implementácie pobrexitovej adaptačnej rezervy v podmienkach Slovenskej republiky

Autor: (MIRRI SR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
19.11.2020
Čo si myslíte o rozvoji najmenej rozvinutých regiónov?
Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie vyzýva verejnosť k vyplneniu dotazníka na zefektívnenie rozvoja najmenej rozvinutých regiónov.
viac
06.04.2021
Pripomienkovanie národného projektu „Slovensko v mobile“
Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Slovenskej republiky sprístupňuje na verejné pripomienkovanie projektovú dokumentáciu k národnému projektu „Slovensko v mobile“. Pripomienky je možné zasielať do 19. 4. 2021.
viac
18.06.2021
Navýšenie IROP z REACT-EU schválené Európskou komisiou
Európska komisia schválila prvú tranžu z 242 miliónov eur, o ktoré sa bude navyšovať Integrovaný regionálny európsky program z protikrízového balíka REACT-EU. Na Slovensko príde prvý balík vo výške 195 miliónov eur.
viac
30.06.2021
Zvyšujú sa príspevky na opatrovanie
Vláda SR v stredu schválila na svojom rokovaní Návrh nariadenia vlády Slovenskej republiky, ktorým sa ustanovuje výška sadzby na jednu hodinu osobnej asistencie a výška peňažného príspevku na opatrovanie.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %