Štvrtok 02.05.2024
Dnes má meniny 
Žigmund
°C
17.04.2019 12:50

Aký je prínos a v čom sú riziká nájomného bývania


Nájomné byty na J. G. Tajovského ulici v Trnave. Snímka, zdroj: http://www.trnava.sk


Podľa starostov a primátorov je potrebné podporovať výstavbu nájomných bytov. S tým sa však spája prínos aj riziká, čo Združenie miest a obcí Slovenska mapovalo v nedávnom prieskume.


Preto sa ZMOS pýtal starostov a primátorov na to, v čom vidia prínos nájomného bývania pre obce. Respondenti mali uviesť tri najvýznamnejšie pozitíva, ktoré nájomné bývanie má. Podľa 31, 5% respondentov je prínos v zvyšovaní počtu obyvateľov obce, ďalších 30, 3% ho vidí v ponuke cenovo dostupného bývania zraniteľným, ohrozený skupinám. Ďalších 19, 3% ako prínos nájomného bývania uviedlo zvyšovanie ekonomickej spotreby v samospráve z dôvodu prísunu obyvateľov. Prínos z hľadiska podpory ekonomickej mobility, teda pohodlnejšieho presunu ľudí za prácou je podľa 12, 3% opýtaných. Iný prínos uviedlo 1, 2% a nevedelo sa vyjadriť 5, 5% starostov a primátorov zaradených do prieskumu. Príchod obyvateľov, ktorí nemusia mať pozitívny vzťah k samospráve je pre 25, 9% opýtaných rizikom nájomného bývania. Príchod obyvateľov s prechodným pobytom, ktorí príjmy z trvalého pobytu patria inej samospráva je rizikom pre 22, 7%. Obava z investície do výstavby nájomných bytov o ktoré nemusia mať ľudia záujem je rizikom podľa 19, 8% starostov a primátorov odpovedajúcich v prieskume. Celkovo 22, 3% opýtaných si myslí, že rizikom výstavby nájomných bytov je fakt, že pôjde o investíciu do bytov, ktoré si vzhľadom na výšku nájmu záujemcovia nebudú môcť dovoliť. Iné riziko výstavby nájomných bytov uviedlo 3, 5% respondentov a 5, 8% sa k tejto otázke nedokázalo vyjadriť.

Výsledky prieskumu budú podkladmi na ďalšiu prácu v rámci národného projektu ZMOS s názvom Modernizácia miestnej územnej samosprávy, ktorý je realizovaný vďaka podpore z Európskeho sociálneho fondu v rámci Operačného programu Efektívna verejná správa. Súčasťou formulovaných záverov z prieskumu bude aj tzv. druhotriedenie dát, aby sme poznali postoje starostov a primátorov podľa jednotlivých krajov a veľkostných kategórií obcí.

 

Autor: Michal Kaliňák, hovorca a tajomník Rady expertov ZMOS


komentáre
SHOW ALL
podobné
04.12.2019
ZMOS predstavilo návrhy na podporu nájomného bývania
Konkrétne kroky, ako podporiť samosprávy pre výstavbu nájomných bytov, ponúka analýza, ktorú spracovalo Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS). Predstavili ju v utorok na seminári v Bešeňovej. TASR o tom informoval hovorca ZMOS Michal Kaliňák.
viac
27.01.2020
ZMOS sa zaujíma o potenciál komunálnych lesov
Združenie miest a obcí Slovenska začína s realizáciou prieskumu, ktorý sa zameral na potenciál mestských a obecných lesov.
viac
12.03.2020
Komunálne lesy majú rôzny prínos
Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) sa pýtalo starostov a primátorov na to, aký prínos majú komunálne lesy a v čom vidia ich kľúčové funkcie.
viac
08.11.2021
Rodinné podniky sú súčasťou viac ako polovice samospráv
Združenie miest a obcí Slovenska zrealizovalo reprezentatívny prieskum, z ktorého vyplýva, že vo viac ako polovici samospráv pôsobia rodinné podniky.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %