Utorok 23.04.2024
Dnes má meniny 
Vojtech
°C
02.12.2020 11:40

Analýza odpadového hospodárstva v krajských mestách


Ilustračná snímka.


V oblasti životného prostredia patrí zabezpečenie funkčného systému odpadového hospodárstva v mestách a obciach medzi jednu z najdôležitejších a najrozsiahlejších kompetencií samospráv.


V aplikačnej praxi sa v jednotlivých mestách stretávame s rôznymi systémami odpadového hospodárstva, ako aj s rozdielnych prístupom v rámci jednotlivých regiónov.

Inštitút cirkulárnej ekonomiky, o. z. vydal prostredníctvom Nadácie Friedricha Eberta, v novembri 2020, analýzu „Analýza odpadového hospodárstva v ôsmich najväčších mestách Slovenska“. Cieľom autorov publikácie bolo zmapovať situáciu v odpadovom hospodárstve vo vybratých mestách Slovenska.

Analýza ponúka pre naše samosprávy inšpiratívne príklady z veľkých európskych miest akými sú Viedeň, Amsterdam či Ľubľana.

Z dôvodu rôznorodosti zavedených systémov odpadového hospodárstva autori analýzy vyhodnotili okruhy týkajúce sa údajov o dátach odpadov, úrovne vytriedenia komunálnych odpadov, plnenia cieľov v odpadovom hospodárstve, budovania infraštruktúry odpadového hospodárstva a financovania odpadového hospodárstva.

Dôležitým ukazovateľom pre samosprávu je úroveň vytriedenia komunálnych odpadov. Úroveň vytriedenia komunálnych odpadov závisí nielen od skutočnosti, koľko odpadu obyvatelia v mestách triedia, ale výrazným spôsobom ovplyvňujú mieru vytriedenia zariadenia na zber kovov nachádzajúce sa v meste.

V časti týkajúcej sa financovania odpadového hospodárstva bolo preukázané, že samospráva z rôznych dôvodov dofinancovala (nižšie poplatky za KO, neplatiči) náklady na zabezpečenie fungujúceho odpadového hospodárstva napriek tomu, že nakladanie s komunálnym odpadom má byť v zmysle zákona o odpadoch financované výlučne z poplatkov od obyvateľov. 

Dokument je k dispozícii TU 

Autor: (ZMOS)


komentáre
SHOW ALL
podobné
19.08.2020
Čo je za odmietnutím odložiť triedenie kuchynských bioodpadov?
Na zavedenie zberu kuchynského bioodpadu ostávajú samosprávam štyri mesiace. Okrem iných nie v Bratislave a v Košiciach, v ktorých ho budú naďalej - ako súčasť zmiešaného komunálneho odpadu - energeticky zhodnocovať ešte dva roky v mestských spaľovniach.
viac
06.11.2020
Úprava odpadov pred skládkovaním sa od januára nespustí
Upravovanie zvyškového zmesového odpadu pred skládkovaním v praxi, ktoré sa malo podľa novely zákona o odpadoch spustiť od januára 2021, nebude skutočnosťou skôr ako niekedy v roku 2022.
viac
22.02.2021
ZMOS bude analyzovať potenciál cestovného ruchu
Združenie miest a obcí Slovenska pokračuje v spracovávaní analýz. Aktuálne vytvorilo tím expertov pre analýzu cestovného ruchu, ktorá sa orientuje na predpoklady a možnosti využitia potenciálu cestovného ruchu v podmienkach miest, obcí a regiónov Slovenska.
viac
29.04.2021
ZMOS odmieta vládne nariadenie k poplatkom za odpady
Združenie miest a obcí Slovenska odmieta návrh nariadenia vlády, ktorým sa ustanovuje výška sadzieb poplatkov za uloženie odpadov a podrobnosti súvisiace s prerozdeľovaním príjmov z poplatkov za uloženie odpadov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %