Štvrtok 18.04.2024
Dnes má meniny 
Valér
°C
30.10.2019 06:05

Aponiovská knižnica ponúkne v novembri nočné prehliadky


Aponiovská knižnica v oponickom kaštieli. Snímka zdroj: chateauappony.sk


Aponiovská knižnica v oponickom kaštieli v okrese Topoľčany ponúkne v novembri nočné prehliadky, ktoré budú obohatené o výklad v podaní Divalla Tesáre. Ako informovali organizátori, prehliadky sa budú konať 22. a 23. novembra medzi 18. a 21. hodinou.


Nočné prehliadky knižnice obohatí zdramatizovaný príbeh jej vzniku a na záver návštevníci uvidia aj diela najväčších matematikov a astronómov stredoveku Galilea Galileiho, Giordana Bruna či Isaaca Newtona. Diela týchto učencov pochádzajú zo zbierok Slovenskej národnej knižnice, ktorá Aponiovskú knižnicu spravuje. „Netradičným bude aj zdramatizovaný príbeh vzniku knižnice v podaní Divalla Tesáre. Ide o prvú vzájomnú spoluprácu. Historické postavy vystúpia z obrazov a opäť prerozprávajú svoj životný príbeh práve v podaní hercov tohto divadelného súboru a možno prezradia aj viac, ako sa nachádza v knihách či v literatúre,“ uviedol správca Aponiovskej knižnice Ondrej Šomodi.       

V spolupráci so Chateau Appony je pripravená aj netradičná prehliadka, ktorá priblíži život a osudy obyvateľov kaštieľa, ktorí vybudovali zbierku vzácnych diel. „Nočné prehliadky našej knižnice sa stali obľúbenou akciou, ktorú počas posledných rokov navštívili stovky turistov,“ pripomenul Šomodi. Ako doplnil, knižnica Aponiovcov z Oponíc je známa ako najkrajšia interiérová knižnica na Slovensku. V súčasnosti obsahuje 8222 titulov a 15.004 zväzkov písaných v 12 jazykoch. „Návštevníci môžu v tejto knižnici nájsť aj ďalších približne 6000 zväzkov Zaiovskej knižnice,“ dodal Šomodi.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.06.2019
Krajská dominanta láka návštevníkov na leto plné zážitkov
Prázdninové mesiace júl a august využite na návštevu Trenčianskeho hradu v správe Trenčianskeho múzea v zriaďovateľskej pôsobnosti župy!
viac
17.07.2020
Trenčiansky hrad ponúkne nočné prehliadky inšpirované príbehmi z mučiarne
Nočné prehliadky Trenčianskeho hradu inšpirované historkami z mučiarne ponúkne v piatok a v sobotu (18. 7.) Trenčianske múzeum v Trenčíne. Informovala o tom Radovana Keliarová z Trenčianskeho múzea.
viac
21.10.2022
V Thurzovom dome budú nočné prehliadky výstavy mučiacich nástrojov
Stredoslovenské múzeum (SSM) pripravilo v Thurzovom dome v Banskej Bystrici v rámci výstavy mučiacich nástrojov sériu podujatí s názvom Temná noc v mučiarni.
viac
25.10.2022
Aponiovská knižnica pripravuje pre návštevníkov nočné prehliadky
Nočné prehliadky spojené s divadelným predstavením ponúkne svojim návštevníkom Aponiovská knižnica v kaštieli v Oponiciach. Ako informoval správca knižnice Ondrej Šomodi, konať sa budú 25. a 26. novembra medzi 18. a 21. hodinou.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %