Streda 24.04.2024
Dnes má meniny 
Juraj
°C
24.02.2021 03:10

Archeológovia objavili v Kľúčovom nálezy z viacerých historických období


Na snímke nález dýky z mladšej doby bronzovej na lokalite v Nemšovej. (Fotografia bola nasnímaná počas archeologického výskumu 29. januára 2021.) Snímka zdroj: (tasr).


Nálezy z obdobia badenskej či lužickej kultúry, ale i osídlenia z vrcholného stredoveku objavili archeológovia počas svojho výskumu v Nemšovej, časti Kľúčové. Nachádzali sa medzi nimi črepy či časť dojčenskej fľaše.


Lokalitu skúmajú pre plánovanú výstavbu nových komunikácií. Nálezisko označil archeológ Juraj Malec za najbohatšie, aké kedy skúmal.

Archeológovia preskúmali v mestskej časti plochu o veľkosti približne 5500 štvorcových metrov, na ktorých sa im podarilo zachytiť tri hlavné horizonty osídlenia. „Približne pred 5500 rokmi sem prišiel ľud badenskej kultúry, v neskorej dobe kamennej, ktorej kultúrnu vrstvu máme doloženú v centrálnej časti. Tá sa však začína v dvojmetrovej hĺbke,” načrtol Malec.

Neskôr toto osídlenie podľa neho náhle alebo postupne zaniklo, a prekryté bolo približne polmetrovou vrstvou zrejme zosunutej zeminy. „Po 2000 rokoch, približne v 15. storočí pred naším letopočtom, sem prišiel ľud v dobe bronzovej. Máme tu okrajovo zachytenú maďarovskú, mohylovú kultúru, ale najmä lužickú kultúru. Z dnešného pohľadu išlo o nejaké mesto, lebo tu máme niekoľko pôdorysov domov, veľa zásobných jám, je tu masívna kultúrna vrstva a v rámci nej sa nám podarilo zachytiť množstvo bronzových predmetov,” priblížil.

Postupným znižovaním plochy a systematickým detektorovým prieskumom odborníci zachytili približne 200 bronzových nálezov. Išlo mimo iného o dýku, 20 ihlíc, bojový čakan, fragmenty alebo celé šperky, dlátka. „Z keramiky sú tu krásne charakteristické zdobené črepy, zaujímavosťou je aj fragment nádoby na pitie, môžeme povedať, pravekej dojčenskej fľaše. Išlo o hrdlo nádoby, pôvodne malo predstavovať hlavu býka,” doplnil Malec.

Z neskorej doby kamennej podľa neho odborníci objavili štyri masívne nôžky zvieracej plastiky, každá má desať centimetrov na výšku, išlo tak o niečo rozmerné. Po zániku osídlenia z doby bronzovej plochu osídlili ľudia ešte vo vrcholnom stredoveku, ale zrejme išlo už len o okrajovú časť vtedajšej dediny Kľúčové, dodal archeológ.

„Z môjho vlastného pohľadu ide o najbohatšie nálezisko, aké som kedy v živote skúmal, a to už robím dlho. V podstate ide o silné osídlenie z viacerých horizontov. Čo sa týka doby bronzovej, z mladej doby bronzovej máme zachytené pôdorysy domov, čo výskumy bežne nezachytia. Sú tu krásne bronzové nálezy, ide tak o veľmi bohatú materiálnu kultúru,” skonštatoval Malec.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
03.09.2018
Archeologická lokalita odhaľuje život v dobe bronzovej
Archeológovia aj počas tohto leta pokračujú v odkrývaní náleziska z doby bronzovej pri obci Nižná Myšľa v okrese Košice-okolie. Lokalita nazvaná Várhegy s rozlohou približne desať hektárov zahŕňa významnú opevnenú osadu a pohrebisko.
viac
11.04.2019
Pri záchrannom archeologickom výskume odkryli 17 žiarových hrobov
Celkovo 17 žiarových hrobov príslušníkov pilinskej kultúry sa podarilo doteraz odkryť archeológom počas prebiehajúceho záchranného výskumu na Daxnerovej ulici v Rimavskej Sobote.
viac
23.03.2021
Výzvy na kultúrne aktivity pre znevýhodnené skupiny obyvateľstva
Ministerstvo kultúry v utorok 16. marca 2021 zverejnilo výzvu na predkladanie žiadostí na podporu projektov zameraných na kultúrne aktivity osôb so zdravotným postihnutím alebo inak znevýhodnených skupín obyvateľstva.
viac
02.06.2021
OOCR Vysoké Tatry organizuje v júni putovanie za históriou tatranských osád
Oblastná organizácia cestovného ruchu Región (OOCR) Vysoké Tatry si pre návštevníkov tatranského regiónu pripravila počas júnových víkendov kultúrno-turistické prechádzky.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %