Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
07.07.2022 04:15

Architektonická súťaž na novú zónu Janíkov dvor pozná víťaza


Vizualizácia polyfunkčnej zóny Janíkov dvor. Zdroj: (A BKPŠ).


Architektonicko–urbanistická súťaž na budúcu podobu polyfunkčnej zóny Janíkov dvor v bratislavskej Petržalke pozná víťaza. Stal sa ním ateliér A BKPŠ, ktorý navrhoval aj Národnú banku Slovenska, novú budovu Slovenského národného divadla či Slovenskú národnú galériu (SNG).


Informovala o tom Annamária Krchňavá z Metropolitného inštitútu Bratislavy (MIB), ktorý súťaž s hlavným mestom a spoločnosťou Metro Bratislava zastrešoval.

"Víťazný návrh prezentuje nadčasový prístup kriešeniu nájomného bývania, strediska pre seniorov, Park and Ride parkovacieho domu či doplnenie chýbajúcej občianskej vybavenosti aškôlky. Návrh najlepšie reflektuje výzvy, ktorým čelíme," skonštatoval riaditeľ sekcie súťaží na MIB Marek Harčarík.

Vpriebehu najbližších dvoch rokov by sa mala podľa víťazného návrhu dopracovať projektová dokumentácia. So samotnou výstavbou sa začne po získaní všetkých potrebných povolení a obstaraní dodávateľa stavby. Odhadovaný rozpočet na polyfunkčnú zónu Janíkov dvor, v blízkosti ktorej má vzniknúť aj konečná zastávka novej električkovej trate, je 32 miliónov eur sDPH. Okrem novej výstavby čaká verejný priestor a širšie okolie revitalizácia.

V polyfunkčnej zóne Janíkov dvor na juhu Petržalky má vzniknúť 104 nájomných bytov, materská škôlka pre 80 detí, prevádzka opatrovateľskej služby pre 40 klientov a parkovací dom skapacitou približne 470 miest pre autá s bezpečným stojiskom pre 100 bicyklov. Súčasťou novovzniknutej zóny má byť aj chýbajúca občianska vybavenosť, verejné toalety, obchody atiež priestor pre rôzne služby.

Architektonicko-urbanistická súťaž mala dve kolá. Do prvého kola prišlo desať návrhov, z ktorých porota vybrala tri najlepšie, ktoré postúpili do druhého kola. Na druhom mieste v súťaži skončili architekti zo Superatelier, ktorým porota vytkla slabší urbanizmus a problematické clonenie parkovacieho domu. Tretie miesto patrí českému ateliéru MS architekti, ktorých návrh považuje porota za ekonomicky náročný.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
20.04.2020
Na návrhoch obnovy Námestia SNP a okolia budú pracovať štyri tímy
Odborná komisia vybrala štyri architektonické tímy, ktoré budú v ďalšej fáze pracovať na návrhoch komplexnej premeny jedného z najvýznamnejších mestských priestranstiev v centre Bratislavy, a to Námestia SNP a Kamenného námestia.
viac
11.03.2021
V Petržalke pripravujú architektonickú súťaž pre Námestie Republiky
Dlhé roky zanedbaný priestor Námestia Republiky, ktoré má potenciál stať sa centrálnym verejným priestorom bratislavskej Petržalky, čaká revitalizácia.
viac
28.04.2021
Bratislava plánuje v Janíkovom dvore postaviť nájomné byty i parkovací dom
Mesto Bratislava plánuje v petržalskej lokalite Janíkov dvor, blízko plánovanej električkovej zastávky, postaviť jeden z mestských domov určených na nájomné bývanie a spoločne s tým aj parkovací dom režimu P+R.
viac
09.12.2021
Bratislava vyhlásila architektonickú súťaž na novú zónu Janíkov dvor
Na budúcu podobu polyfunkčnej zóny Janíkov dvor v bratislavskej Petržalke vyhlásil Metropolitný inštitút Bratislavy (MIB) v spolupráci s hlavným mestom a mestskou stavebnou spoločnosťou Metro Bratislava architektonicko-urbanistickú súťaž.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %