Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
28.09.2021 10:00

B. Bystrica vyhlásila VO na obnovu najdlhšieho úseku cesty za vyše 1,6 mil. eur


Zdroj: Banská Bystrica


Banská Bystrica v uplynulých dňoch vyhlásila verejné obstarávanie (VO) na zhotoviteľa stavebných prác na najdlhší úsek cesty, ktorý sa kedy v meste pod Urpínom rekonštruoval.


TASR o tom v pondelok informovala hovorkyňa banskobystrického primátora Zdenka Marhefková s tým, že úsek prechádza sídliskom Fončorda, mestskou časťou Radvaň, Podlavice a Rooseveltovou nemocnicou.      

Podľa nej začiatok rekonštrukcie bude závisieť od plynulosti procesu VO, samospráva však očakáva, že víťazný uchádzač začne s prácami, v prípade priaznivého počasia, ešte v tomto roku.      

Cesta je jednou z najvýznamnejších v meste aj z toho dôvodu, že jej súčasťou je trakčné vedenie a je hlavným ťahom pre trolejbusovú dopravu. V rámci rekonštrukcie sa má uskutočniť výmena obrusnej i ložnej vrstvy vozovky vrátane výmeny obrubníkov. Vrchná asfaltová vrstva bude nahradená kvalitnejším modifikovaným asfaltom, ktorý sa používa pri výstavbe diaľnic a má dlhšiu trvácnosť. Zámerom samosprávy je zároveň vymeniť a doplniť uličné vpuste tak, aby sa v prípade silných lejakov zabezpečilo spoľahlivé odvodnenie vozovky.      

„Blížime sa k rekonštrukcii rozsiahleho úseku jednej z hlavných dopravných tepien v meste, kde na viacerých miestach dochádza často k dopravným kolíziám. Stavebné práce sa preto zamerajú na úpravu dopravného režimu na križovatke pri obchodnom dome, ako i stavebné úpravy v nebezpečnej križovatke pri Novom Kališti. Zároveň obnovíme všetky chodníky a niektoré sa upravia tak, aby mohla vzniknúť spoločná cestička pre peších a cyklistov,“ konštatoval primátor Ján Nosko.      

Stavebné práce sa zamerajú na cestu na Moskovskej ulici od križovatky s Poľnou, pokračovať budú popri Kyjevskom námestí, Novom Kališti, Švermovej a THK ulici až po okružnú križovatku na Tajovského pri obchodnom reťazci. Cieľom rekonštrukcie je odstrániť nevyhovujúci stav vozovky vrátane opravy priľahlých chodníkov, zvýšiť bezpečnosť premávky a skvalitniť pohyb chodcov a cyklistov.      

Odhadovaný rozpočet komplexnej rekonštrukcie pred VO je vo výške 1.650.000 eur.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
15.12.2016
Mestskí poslanci schválili zákon roka, ráta s úverom na Dom kultúry
Vyrovnaný, ambiciózny čo do rozvoja mesta a orientovaný na získanie zdrojov z Európskych štrukturálnych a investičných fondov, taký je zákon roka mesta Banská Bystrica na rok 2017, ktorý 13. decembra jednomyseľne schválili poslanci mestského zastupiteľstva (MsZ).
viac
19.10.2017
Začína sa s obnovou najzanedbanejších ciest a chodníkov
Zvolenská cesta a Poľná ulica patria k najvyťaženejším a najzanedbanejším miestnym komunikáciám (MK) v Banskej Bystrici. Na ich žalostný stav už dlhodobo poukazujú aj samotní Banskobystričania.
viac
17.05.2021
Začínajú sa dokončovacie práce na ceste medzi Čaňou a Haniskou
Hlavný ťah medzi obcami Čaňa a Haniska v okrese Košice-okolie by mal byť opravený do konca mája.
viac
28.10.2022
Kraj plánuje opraviť cestu medzi Banskou Bystricou a Zvolenskou Slatinou
Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) plánuje na svojom území opraviť cestu a mosty medzi Banskou Bystricou a Zvolenskou Slatinou v okrese Zvolen.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %