Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
19.12.2020 01:25

Balíčky k triedeniu bioodpadu budú v Žiline distribuovať aj v roku 2021


Ilustračná snímka, zdroj: FB Mesto Žilina


Mesto Žilina bude pokračovať v distribúcii štartovacích balíčkov k triedeniu kuchynského bioodpadu aj v roku 2021. Bezplatne si ich môžu vyzdvihnúť obyvatelia panelákov a bytových domov v meste podľa harmonogramu.


TASR o tom informoval hovorca mesta Vladimír Miškovčík.  "Balíčky, ktoré pripravilo mesto ako benefit nad rámec zákonom stanovených povinností, obsahujú tri praktické pomôcky – košík na kuchynský odpad, 24 kusov biologicky rozložiteľných vreciek a návod, ako správne triediť tento druh odpadu," priblížil hovorca.       

Štartovacie balíčky sú k dispozícii v areáli Mestskej krytej plavárne Žilina v pracovných dňoch od 14.00 do 18.00 h a v sobotu od 9.00 do 12.00 h. Novoročné termíny odovzdávania sa začínajú 11. januára sídliskom Vlčince, od 18. januára pokračujú Solinky, od 25. januára Bôrik a od 27. januára Staré Mesto. "Organizácia je podľa jednotlivých ulíc vždy počas pracovného týždňa. Sobota je vyčlenená pre tých obyvateľov, ktorí nemohli prísť v pracovných dňoch. Zhromažďovaniu ľudí a tvoreniu radov možno predísť tým, že obyvatelia bytových domov vyšlú na prebratie štartovacích balíčkov svojich zástupcov za bytovku či vchod," povedal Miškovčík. Domových dôverníkov, ktorí sa prihlásili na odber balíčkov, bude samospráva kontaktovať priebežne.       

Vytriedený kuchynský bioodpad budú môcť Žilinčania vyhadzovať do špeciálnych kontajnerov. Na tento účel ich bude do konca tohto roka v meste rozmiestnených 100 kusov, v roku 2021 ďalších 200 kusov. Vytriedený bioodpad z mesta sa bude dvakrát týždenne odvážať do priemyselnej kompostárne v Dolnom Hričove.       

"Triediť kuchynský bioodpad budú aj ľudia, ktorí žijú v rodinných domoch v Žiline. Avšak je tu jeden rozdiel oproti triedeniu odpadu v paneláku. Obyvatelia rodinných domov môžu na veľkú časť svojho kuchynského bioodpadu aj naďalej využívať kompostér vo svojej záhrade," skonštatoval hovorca mesta.     

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
27.11.2020
Žilina začne triediť kuchynský odpad
Mesto Žilina bude od 1. januára 2021 triediť biologicky rozložiteľný kuchynský odpad. Hovorca mesta Vladimír Miškovčík pripomenul, že povinnosť zabezpečiť triedenie majú všetky mestá a obce na Slovensku.
viac
10.03.2021
Máme za sebou prvé praktické predierania sa zberom kuchynského odpadu
Samosprávy dostali od envirorezortu výnimku polročného prechodného obdobia, kedy kuchynský odpad ešte nemusia triediť, ale majú sa na jeho zber pripravovať. V kontexte s tým sa určite nepomýlime konštatovaním, že niekde sú výsledky viditeľnejšie, inde menej viditeľné alebo neviditeľné.
viac
16.06.2021
Žilina rozdala kompostéry aj štartovacie balíčky na kuchynský bioodpad
Žilinčania v bytových domoch a panelákoch môžu umiestniť vytriedený kuchynský bioodpad do 100 špeciálnych kontajnerov. Podľa hovorcu mesta Vladimíra Miškovčíka vyzbierali obyvatelia od rozmiestnenia kontajnerov na začiatku tohto roka približne 225 ton kuchynského bioodpadu.
viac
20.07.2021
Samosprávy rozhodnú o úspechu či neúspechu triedenia kuchynských odpadov
Júl odštartoval triedenie kuchynských biologických odpadov v slovenských obciach. V niektorých domácnostiach separovaných samostatne, inde spolu s ostatným bioodpadom. Niekde s cieľom pripraviť produkt pre výrobu bioplynu, inde kvalitný kompost pre poľnohospodárov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %