Utorok 30.04.2024
Dnes má meniny 
Anastázia
°C
10.04.2024 12:05

Banská Štiavnica prekročila v triedení komunálnych odpadov hranicu 60 percent


Snímka zdroj: OZV ENVI - PAK.


V roku 2022 prvýkrát viac odpadov zrecyklovali, ako poslali na skládku a rok na to úroveň vytriedenia komunálnych odpadov prekročila hranicu 60 percent. Banská Štiavnica sa pochválila výsledkami triedenia, ktoré v meste dosiahli v minulom roku.


„Po úspešnom roku 2022, kedy sme prvýkrát viac odpadov vytriedili a zrecyklovali, ako poslali na skládku, sme v roku 2023 prekročili úroveň 60 percent vytriedenia komunálnych odpadov v meste Banská Štiavnica,“ uviedol Miloš Veverka z mestského podniku Technické služby v bilancii zverejnenej na internetovej stránke mesta. Zároveň doplnil, že množstvo komunálnych odpadov zneškodnených na skládke v porovnaní s rokom 2022 kleslo len veľmi málo, a to o necelých 50 ton. „Významne však narástlo množstvo vytriedených a zhodnotených odpadov. Kvôli požiaru v marci 2023 prišlo na zberný dvor z mesta množstvo dreva, ktoré bolo zhodnotené prevažne energeticky (palivo pre tepláreň), a čiastočne aj recykláciou,“ vysvetlil Veverka.

Pomáha aj kompostáreň

Ako ďalej pripomína, tak k pozitívnym výsledkom triedenia prispieva aj fakt, že obyvatelia si zvykli voziť záhradný bioodpad do kompostárne. „Ak v záhrade vzniknú konáre z orezávania stromov, tráva alebo suché lístie, ľudia to radšej dovezú na kompostáreň, kde sa toho bezplatne a legálne zbavia, akoby to mali na záhrade nelegálne spaľovať a znečisťovať ovzdušie. Vďaka tomu sme vyzbierali o približne 150 ton záhradného bioodpadu viac ako predošlý rok. My z toho vyrobíme kompost, ktorý si ľudia môžu bezplatne brať,“ dodal Veverka.

Stále sa nájdu takí, ktorí netriedia

Veverka pozitívne vníma aj fakt, že triedenie odpadu sa stáva normálnou súčasťou nakladania s odpadmi medzi obyvateľmi. „Na druhej strane zmesového komunálneho odpadu je výrazne stále najviac, takmer 2 200 t. I napriek tomu, že každé stojisko už obsahuje nádoby na všetky triedené zložky – papier, plasty (vrátane kovov a tetrapakov), sklo a bioodpad, v zmesovom komunálnom odpade je stále veľa bioodpadu, sklenených fliaš plastových fólií alebo papierových krabíc. Dajú sa nájsť dokonca aj zálohované PET fľaše a plechovky, i keď výrazne menej, ako pred zálohovaním. Svedčí to o tom, že sa ešte stále nájdu medzi nami jedinci, ktorým triedený zber nič nehovorí,“ dodal Veverka s tým, že ďakuje všetkým, ktorí triedia.

Triediť sa oplatí

Netreba zabúdať na to, že čím menej odpadu skončí na skládkach, tým menej finančných prostriedkov na to musí obec či mesto vynaložiť. Za triedený zber občan neplatí, financujú ho výrobcovia prostredníctvom organizácií zodpovednosti výrobcov (OZV). „Sme radi, že triedenie v Banskej Štiavnici napreduje a podarilo sa prekonať ďalší míľnik. Obyvatelia mesta tak ukázali, že im záleží na životnom prostredí, lebo len vytriedený odpad sa dá zrecyklovať a zhodnotiť a nestáva sa záťažou pre planétu. Veríme, že tento pozitívny trend si udržia aj v ďalších rokoch,“ uviedla Katarína Kretter, riaditeľka komunikácie OZV ENVI - PAK. Zároveň pripomenula, že spoločnosti sa napriek celoslovenskému trendu poklesu vyzbieraných a zhodnotených množstiev odpadov podarilo udržať nadpriemernú mieru zberu, a to v rozsahu takmer 57 kg/obyvateľa.

Autor: (js)


komentáre
SHOW ALL
podobné
03.09.2018
Najväčšiu zložku komunálneho odpadu tvorí bioodpad, triedi sa však málo
Najväčšiu zložku komunálneho odpadu tvorí bioodpad, minimálne 45 percent. Na jeho triedenie si však ľudia ešte len zvykajú. V prípade kompostovania im tiež často chýbajú informácie, hovorí riaditeľka Inštitútu cirkulárnej ekonomiky Ivana Maleš.
viac
02.12.2019
Dôjde k radikálnemu zlepšeniu zberu a triedenia bioodpadu?
Biologicky rozložiteľný odpad je najslabším ohnivkom reťaze plnenia zákonnej povinnosti obcí triediť komunálny odpad. Naďalej predstavuje približne 45 percent zmiešaného komunálneho odpadu, končiaceho hlavne na skládkach a čiastočne v spaľovniach.
viac
30.12.2020
Poplatok za komunálne odpady v Spišskej Belej stúpne o 17 percent
Mesto Spišská Belá opäť zvyšuje poplatok za komunálne odpady, tentoraz o 17 percent. Podľa Pauly Grivalskej z tamojšieho mestského úradu občania aj po jeho minuloročnom zvýšení stále neuhrádzajú všetky náklady v súvislosti so zberom komunálneho odpadu.
viac
03.12.2022
Handlovská kapustnica 2022! Poďte s nami rozdávať radosť chutne a ekologicky
Tradičné benefičné podujatie Handlovská kapustnica je späť v prezenčnej forme! Počas pandémie sa konali kapustnice po dva roky v komornej atmosfére podľa platných opatrení.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.80 %