Streda 24.04.2024
Dnes má meniny 
Juraj
°C
07.07.2021 12:30

Banská Štiavnica získala na projekt smart city 928 000 eur


Snímka zdroj: (pixabay.com).


Banská Štiavnica získala z Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR 928.000 eur na svoj projekt využitia moderných technológií v meste - smart city. Uviedla to primátorka Nadežda Babiaková.


Koncept smart city v sebe spája využitie moderných technológií na efektívne fungovanie samospráv. Technológie majú potenciál zlepšiť služby v obci či meste a umožniť občanom využívať jeho služby jednoduchším a dostupnejším spôsobom.

Banskoštiavnický projekt rieši napríklad čoraz zložitejšiu situáciu s parkovaním v historickom centre mesta, tiež manažment statickej dopravy, riadenie parkovania na základe dopravnej situácie počas dňa či znižovanie prašnosti a hlučnosti v meste v spojení s monitoringom dát.

„Projekt pomôže napríklad zefektívniť navigáciu návštevníkom mesta na autách, a tým odbremeniť centrum od zbytočnej dopravy a od vodičov hľadajúcich miesto na parkovanie,” priblížila časť projektu primátorka.

Ďalšie oblasti sa týkajú zvýšenia úrovne bezpečnosti na verejných miestach a taktiež intenzity osvetlenia a smart manažmentu verejného osvetlenia. Predpokladá to nainštalovanie rôznych monitorovacích zariadení, kamier, senzorov, ktoré majú byť prepojené s mestskými informačnými systémami.

Podľa Babiakovej celý projekt by sa mal zrealizovať do polovice roku 2022.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.07.2020
Verejnosť môže pripomienkovať projekt Smart City
Banskoštiavnická samospráva pripravuje projekt Smart City, ktorý má riešiť situáciu s parkovaním v historickom centre mesta navigačným systémom a tiež dokončenie modernizácie verejného osvetlenia prostredníctvom využitia moderných technológií.
viac
29.04.2021
Inšpirujme sa u najlepších v budovaní inteligentných miest
Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR zorganizovalo v spolupráci s Business Finland webinár za účasti slovenských aj fínskych expertov pre oblasť budovania inteligentných miest a regiónov.
viac
17.06.2021
Zasadala Rada partnerstva pre integrovaný územný rozvoj BSK
V stredu 16. júna zasadla v priestoroch Úradu BSK už po štvrtýkrát Rada partnerstva pre integrovaný územný rozvoj.
viac
26.07.2021
Vďaka polmiliónovej dotácii na smart zariadenia bude mesto bezpečnejšie
Dubnica na d Váhom bude opäť pokrokovejšia. Samospráva získala z Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR viac ako pol milióna eur na využitie moderných technológií priamo v uliciach mesta.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %