Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
03.04.2019 08:35

Bardejovské námestie zdobí megavajce, z ktorého sa vyliahne postavička


Snímka: (tasr)


Na Radničnom námestí v Bardejove odhalili v utorok megavajce. Podujatie už po piaty raz pripravilo bardejovské Kultúrno-turistické centrum. Ako pre TASR uviedol jeho riaditeľ Marcel Tribus, pred piatimi rokmi bolo zapísané aj do Slovenskej knihy rekordov.


"Po tom, čo ho prvý raz pomaľovali žiaci Základnej školy na Komenského ulici, každý rok ho maľuje iná škola. V tomto roku mala výzdobu na starosti Základná škola s materskou školou Pod Vinbargom. Preto ho i v pondelok prišli odhaliť v sprievode spolužiakov a pedagógov, ktorí pripravili aj kultúrny program. Na námestí bolo viac ako 200 žiakov materských a základných škôl z celého Bardejova," povedal Tribus.       

Vajce je zhotovené z polystyrénu a omietnuté. Na námestí bude vystavené počas veľkonočných sviatkov. Približne týždeň po Veľkej noci by sa z neho malo podľa Tribusa niečo vykľuť, bude to prezentované tak ako každý rok pri otváraní fontán. V tomto roku to bude 30. apríla.       

"Na jednej strane sa zvýšila hmotnosť vajca, čo nám komplikuje transport, ale na druhej strane je odolné voči vandalom. Občas sa totiž naň pokúsi niekto vyliezť alebo ho odkotúľať, ale darí sa nám tomu predchádzať. Je vysoké viac ako dva metre a jeho obvod je 4,2 metra. Štandardne ho stále pretrieme nabielo a putuje do základnej školy. Minulý rok to bola Základná umelecká škola Michala Vileca, keďže oslavovala 80. výročie svojho založenia. V tomto roku to bola Základná škola pod Vinbargom. Školy si vyberajú motív zdobenia. V tomto roku sú to rôzne jarné kvietky, minulý rok to boli folklórne motívy," dodal Tribus.      

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
29.08.2016
Poprad chce kúpiť budovu bývalého Tatranského múzea za 180 000 eur
Odkúpenie budovy bývalého Tatranského múzea v mestskej časti Popradu vo Veľkej sa na zasadnutie mestského zastupiteľstva dostalo už druhýkrát. Predtým tento bod z programu poslanci stiahli.
viac
20.03.2018
Na Námestie slobody v Prievidzi zavíta po prestávke blší trh
Na Námestie slobody v Prievidzi sa po niekoľkomesačnej prestávke vráti blší trh. Ručne vyrobené produkty, zberateľské predmety či knihy si tam budú môcť záujemcovia zakúpiť v sobotu 24. marca od 9.00 h do 13.00 h, informovala Nina Pekárová z propagačného oddelenia KaSS v Prievidzi.
viac
31.03.2021
Centrum Brezna už zdobia nadrozmerné kraslice
Centrum horehronskej metropoly Brezna zdobí od utorka nadrozmerná veľkonočná kraslica s motívom mesta, ktorá má 2,5 metra. Rozšírila tak výzdobu námestia, ktorú tvoria dve viac ako meter vysoké kraslice či veľkonočný veniec.
viac
02.04.2022
Veľkonočné zvyky a tradície predkov priblížia v skanzene v Pribyline
Tradície a zvyky predkov počas veľkonočného obdobia predvedú od 15. do 17. apríla v Múzeu liptovskej dediny v Pribyline. TASR o tom informovala odborná referentka kultúry Liptovského múzea Martina Vilčeková.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %