Sobota 04.05.2024
Dnes má meniny 
Florián
°C
22.07.2021 09:35

Baťovianska záhrada už slúži verejnosti


Unikátny a pôvodne zanedbaný priestor sa zmenil na záhradu. Snímka zdroj: (tasr).


Baťoviansku záhradu na Škultétyho ulici v Partizánskom predstavili verejnosti. Unikátny a pôvodne zanedbaný priestor sa zmenil na záhradu, ktorá ponúkne okrem oddychu i vzdelávacie aktivity. Viaceré jej prvky odkazujú na Tomáša Baťu.


S premenou pôvodne zanedbaného priestoru v mestskej časti Centrum-Baťovany prišla dvojica občianskych združení (o.z.). „V centre sa nachádza priestor s rozlohou viac ako 25 árov, ktorý kedysi a úplne od začiatku, keď spoločnosť Baťa vybudovala toto mesto, slúžil ako detské ihrisko a oddychová plocha. Výnimkou bola doba pred 20 rokmi, keď bol priestor uzatvorený a nevyužívaný,” načrtla Miriam Miková z o. z. Skrášľovací spolok Partizánske.

Združenia chceli priestor podľa nej premeniť v prvom rade na environmentálne vzdelávacie centrum. Chcú však, aby slúžil obyvateľom aj na aktívny i pasívny oddych, relaxáciu, chcú, aby tam chodili rodiny, jednotlivci, rôzne vekové kategórie. „Podľa Tomáša Baťu má osem hodín človek spať, osem pracovať a osem venovať svojmu rozvoju, preto tento priestor môže slúžiť aj na vlastný rozvoj. Sme otvorení novým myšlienkam a názorom od obyvateľov, čo by si tu vedeli ešte predstaviť,” priblížila.

Záhrada je rozdelená na viacero zón, skladá sa zo vstupnej časti s triedením odpadu a informáciami, okrasnej časti, piknikovej plochy Tomáša Baťu, pumptracku, vrchu radosti na hry detí, ako i vzdelávacej časti s učebňou, pocitovým chodníkom a v budúcnosti i lúkami.

Priestor bude slúžiť i na viaceré aktivity. „Chceme sa zamerať na deti predškolského veku, škôlkarského a školského veku, ale i na staršiu generáciu. Plánujeme tu vytvoriť zóny, kde si deti nájdu to svoje a spoznajú prírodu prirodzene,” ozrejmila Antónia Gábrišová z o.z. GaBa.

Baťoviansku záhradu vybudovali združenia najmä z grantov a darov, pomáhali i viacerí dobrovoľníci. Doteraz tam preinvestovali približne 38 000 eur, čo je menej ako polovica plánovaných nákladov. Od augusta tam začne fungovať herňa s Montessori prvkami, 5. septembra sa tam uskutoční rodinno-priateľský piknik.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
29.01.2021
Školy pokračujú v režime ako doteraz
Na základe rozhodnutia konzília epidemiológov budú od 1. februára 2021 materské školy a školské kluby detí pokračovať tak ako v súčasnosti.
viac
26.05.2021
Prievidza spúšťa aktivity k ďalšiemu ročníku participatívneho rozpočtu
Obyvatelia budú môcť v najbližších mesiacoch navrhnúť a hlasovať za projekty, ktoré podľa ich názoru zlepšia prostredie v meste. Informoval o tom hovorca mesta Michal Ďureje.
viac
09.06.2021
Štartuje projekt Nehádžte odpadky na zem ale do koša
Namiesto v odpadkovom koši končia na zemi! Odpadky ľudia odhadzujú na zem neďaleko svojich obydlí, obcí a miest, a tie voľne pohodené sa neraz stávajú základmi nelegálnych skládok.
viac
30.08.2021
Obec stavia desiaty vodozádržný prvok, vysadí tiež 120 stromov
Obec Kladzany vo Vranovskom okrese stavia desiaty vodozádržný prvok na svojom území.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %