Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
25.11.2023 03:00

BBSK: Krajskí poslanci vyjadrili podporu zachovať žiarsku pôrodnicu


Nemocnica v Žiari nad Hronom. Snímka zdroj: mesto Žiar nad Hronom


Zastupiteľstvo Banskobystrického samosprávneho kraja vyjadrilo podporu zachovať žiarsku pôrodnicu, ktorá má pre nedostatok personálu pozastaviť svoju prevádzku na tri mesiace. Na rokovaní zastupiteľstva vo štvrtok schválili krajskí poslanci podporné uznesenie, v ktorom nesúhlasia s takýmto krokom.


Žiarsky primátor Peter Antal na sociálnej sieti informoval, že v mene všetkých poslancov okresov Žiar nad Hronom, Žarnovica a Banská Štiavnica predniesol návrh na uznesenie, ktorým zastupiteľstvo BBSK vyjadruje zásadný nesúhlas s pozastavením prevádzky na gynekologicko-pôrodníckom oddelení Nemocnice Agel Žiar nad Hronom a Banská Štiavnica, s. r. o.         

"Jednohlasným schválením spomínaného uznesenia sme dali jednoznačne najavo, že zástupcovia 600.000 obyvateľov BBSK nesúhlasia s riešením, ktoré plánuje urobiť spoločnosť Agel," poznamenal Antal s tým, že v rozprave všetky vstupy poslancov smerovali k podpore zachovania pôrodnice.         

Nemocnica v Žiari nad Hronom, ktorá patrí pod spoločnosť Agel SK, pozastaví prevádzku pôrodnice v druhej polovici decembra. Spoločnosť pred časom informovala, že prevádzka gynekologickej ambulancie aj plánovaných operačných výkonov sa nemení. Rodičkám ponúka náhradné alternatívy, pôrodnice v Leviciach a vo Zvolene. Pozastavenie prevádzky pôrodnice spoločnosť odôvodňuje nedostatkom personálu.        

Toto rozhodnutie sa nepáči primátorom miest dotknutého regiónu. V spoločnom stanovisku zástupcovia samospráv zo Žarnovice, Banskej Štiavnice, Kremnice, Novej Bane a Žiaru nad Hronom spoločnosť vyzvali, aby prehodnotila svoje rozhodnutie, pretože sa obávajú zhoršenia dostupnosti poskytovanej zdravotnej starostlivosti.        

Podporu samosprávam v boji proti zatvoreniu oddelenia vyjadril pred časom aj predseda kraja Ondrej Lunter či riaditeľka Fakultnej nemocnice s poliklinikou F. D. Roosevelta Banská Bystrica Miriam Lapuníková. Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD) začiatkom novembra uviedla, že neexistuje žiadny legislatívny dôvod, aby Nemocnica AGEL v Žiari nad Hronom musela prerušiť, respektíve odstaviť pôrodnicu.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
02.05.2020
Mesto zámenou získa pozemky pri gymnáziu
Mesto Žiar nad Hronom chce zámenou získať pozemky v areáli miestneho Gymnázia Milana Rúfusa, ktoré sú potrebné na vybudovanie športového zázemia školy. Výmenu týchto pozemkov za mestské pozemky v inej lokalite odsúhlasili na poslednom rokovaní mestského zastupiteľstva žiarski poslanci.
viac
07.05.2022
Kraj podporí zip-line aj vodácky kemp v okrese Žiar nad Hronom
Poslanci Zastupiteľstva Banskobystrického samosprávneho kraja odsúhlasili aj podporu pre dva projekty, ktoré prispejú k rozvoju cestovného ruchu v okrese Žiar nad Hronom. Po 150-tisíc eur prispeje župa na vybudovanie zip-line na Skalke v Kremnici a výstavbu ekokempu v Šášovskom Podhradí.
viac
15.12.2023
Žiarsky primátor chce pre zatvorenie pôrodnice zvolať mimoriadne rokovanie BBSK
Dočasné pozastavenie prevádzky žiarskej pôrodnice vníma primátor Žiaru nad Hronom a krajský poslanec Peter Antal ako veľmi nešťastný krok. Zároveň avizuje zvolanie mimoriadneho zastupiteľstva Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK).
viac
22.12.2023
Krajskí poslanci vyzvali spoločnosť AGEL na zachovanie zdravotnej starostlivosti
V Žiari nad Hronom včera (21. decembra) zasadlo mimoriadne zastupiteľstvo Banskobystrického samosprávneho kraja. Hlavnou témou rokovania bola výzva spoločnosti Agel, aby vynaložila maximálne úsilie na znovuobnovenie prevádzky gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia v žiarskej nemocnici.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %