Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
21.12.2020 07:50

BBSK plánuje vznik sociálneho podniku na spracovanie ovčej vlny


Ilustračná snímka.


V Banskobystrickom samosprávnom kraji (BBSK) by mal vzniknúť sociálny podnik na spracovanie ovčej vlny.


Informoval o tom šéf kraja Ján Lunter s tým, že spolu s podpredsedom BBSK Romanom Malatincom už absolvovali rokovania na ministerstvách pôdohospodárstva a životného prostredia, kde predstavili zámer jeho založenia.

„Chceme, aby nám štát v tomto pomohol, pretože ovčia vlna je sortiment, ktorý nie je spracovaný a naši ovčiari s tým majú evidentný problém. Takýto sociálny podnik by mohol vzniknúť v Klenovci, kde je ovčiarska tradícia a kedysi tam bola práčka na vlnu. Chceme ovčej vlne nájsť využitie v stavebnom priemysle, ale i v oblasti tradičnej kultúry. Preto som absolvoval aj stretnutie na ministerstve kultúry,” konštatoval Malatinec.

Vznik sociálnych podnikov je pre kraj dôležitou agendou. Už pred pár týždňami vyzval napríklad farmárov, poľnohospodárov a malých producentov s cieľom vytvoriť sociálne podniky, ktoré budú dodávať lokálne potraviny do stredných škôl a zariadení sociálnych služieb v BBSK. Podľa Luntera sa v krátkom čase prihlásilo hneď 15 záujemcov.

BBSK má v súčasnosti registrované dva krajské sociálne podniky, ktoré dávajú prácu spolu asi tridsiatke ľudí zo znevýhodneného prostredia.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
09.11.2020
Senica pripravuje založenie sociálneho podniku
Novembrové mestské zastupiteľstvo podporilo zámer mesta založiť mestský sociálny podnik. Pôjde o tzv. „integračný sociálny podnik“, ktorého cieľom bude zamestnávať znevýhodnené alebo zraniteľné osoby.
viac
09.12.2020
BBSK vyzval farmárov, aby dodávali lokálne potraviny pre jeho zariadenia
Základné suroviny, ktoré je možné dopestovať či vyrobiť v slovenských podmienkach, plánujú zariadenia v pôsobnosti župy odoberať od lokálnych farmárov, poľnohospodárov a producentov.
viac
03.06.2021
Prezidentka navštívila sociálny podnik BBSK v Rovňanoch
Agro-drevinový sociálny podnik, ktorý v Rovňanoch zriadil Banskobystrický samosprávny kraj, navštívila včera prezidentka Zuzana Čaputová. Hlavnou témou stretnutia bolo zamestnávanie znevýhodnených a aktivity, ktoré kraj v tejto oblasti v regióne vyvíja.
viac
15.02.2023
Kraj začína s rekonštrukciou historického objektu v centre B. Bystrice
Historická budova tzv. kaštielika v Lazovnej ulici v Banskej Bystrici, ktorá kedysi slúžila aj pre potreby detského denného rehabilitačného strediska a od roku 2006 chátrala, sa dočká obnovy.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %