Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
26.04.2022 12:35

BBSK pokračuje v rekonštrukciách ciest


Ilustračná snímka.


Banskobystrický samosprávny kraj pokračuje aj v tomto roku v rekonštrukciách ciest a mostov, ktoré má vo svojej správe.


Z vlastného rozpočtu na rekonštrukcie vyčlenil viac ako 14,1 milióna eur, ďalších vyše 57 miliónov má v pláne čerpať z európskych zdrojov. Prevažne na rekonštrukcie mostov pôjde aj 7 miliónov, ktoré župa načerpá z úveru.

Banskobystrický samosprávny kraj odštartoval tohtoročnú sezónu rekonštrukcií ciest symbolicky v obci Veľká Čalomija v okrese Veľký Krtíš. Práve v tomto okrese už boli ukončené rekonštrukcie prvých štyroch tohtoročných úsekov v celkovej dĺžke 6,5 kilometra a hodnote takmer 660-tisíc eur. Konkrétne ide o vybrané úseky ciest Čebovce – Nenince, Veľký Čalomija – spojka, Malý Krtíš – Bušince a Koláre – Kosihy nad Ipľom.

„Som veľmi rád, že dnes sme sa stretli práve tu, v obci Veľká Čalomija, aby sme slávnostne prestrihli pásku a nielen symbolicky prevzali už zrekonštruované úseky, ktoré sme nedávno dokončili v okrese Veľký Krtíš, ale aj informovali o našich plánoch na tento rok. Okrem už spomínaných úsekov máme tento rok v okrese Veľký Krtíš v pláne rekonštruovať ďalších desať, v celkovej dĺžke vyše 16 kilometrov a v hodnote presahujúcej 2 milióny eur,“ povedal predseda BBSK Ján Lunter, ktorý zároveň poďakoval za spoluprácu poslancom krajského zastupiteľstva i starostkám a starostom z okresu.

„Práve vy ste našimi hlavnými partnermi v regióne – aj na základe vašich požiadaviek rozdeľujeme financie z rozpočtu kraja a spoločne usilujeme o to, aby sme postupne všetky cesty, ktoré sú v našej správe, dostali do čo najlepšieho stavu,“ doplnil Ján Lunter.

Kraj pokračuje v historicky najväčších rekonštrukciách

Do konca minulého roka sa Banskobystrickému samosprávnemu kraju podarilo len z vlastných zdrojov opraviť viac ako 600 kilometrov ciest II. a III. triedy. V tomto roku investuje župa z vlastného rozpočtu do rekonštrukcií viac ako 14,1 milióna eur a zrekonštruuje celkovo 92 úsekov v dĺžke presahujúcej 121 kilometrov.

„Medzi úseky s najväčšou dĺžkou budú patriť napríklad vyše šesť kilometrový úsek medzi Devičím a obcou Kráľovce-Krnišov v okrese Krupina, čoskoro tiež očakávame dokončenie rekonštrukcie 5,6 kilometrového úseku v okrese Rimavská Sobota na osi Zádor – Ivanice – Cakov. Plánovanú máme tiež 5,5 kilometrovú rekonštrukciu na úseku Litava – Lackov – Senohrad,“ doplnil Ján Lunter.

K týmto úsekom v priebehu rokov 2022 – 2023 pribudnú aj ďalšie, na ktoré sa kraju podarilo získať peniaze z európskych zdrojov. Celkovo pôjde o šesť projektov v predpokladanej celkovej hodnote viac ako 57 miliónov eur. Vďaka nim kraj už tento rok začne s rekonštrukciami 135 kilometrov ciest a 73 mostov.

Úver na kritické mosty

Jednou z priorít kraja do najbližších rokov sú systematické rekonštrukcie mostov, ktoré sú v kritickom stave. Pôjde najmä o mosty, ktoré sú podľa ich stavebno-technického stavu zaradené v kategóriách V. a VI. (zlý a veľmi zlý stav) a o mosty špecifického konštrukčného typu - tzv. Vloššák.

„Takýchto mostov sme dnes identifikovali v správe nášho kraja spolu 155. Rekonštrukcie mostov sú naročné finančne i projekčne, je k nim však nevyhnutné pristúpiť čo najskôr – aby sme sa vyhli situácii akú už dnes pozorujeme v ostatných krajoch a kde bolo nevyhnutné viacero mostov úplne uzavrieť. Rozhodli sme sa preto ako kraj zobrať si úver vo výške 7 miliónov eur a financovať z neho prevažne tieto rekonštrukcie mostov. Zároveň je toto aj apel na vládu, aby sa zamyslela nad tým, ako systémovo dostať do regiónov peniaze nevyhnutné na rekonšrukciu tejto kritickej infraštruktúry. Nie je možné, aby táto zodpovednosť bola len na pleciach samospráv,“ povedal podpredseda BBSK Ondrej Lunter.

Podľa jeho slov už intenzívne prebiehajú rokovania s poslancami z jednotlivých okresov a odborníkmi na cestnú infraštruktúru a spoločne vytypovávajú konkrétne mosty tak, aby boli financie rozdelené rovnomerne do všetkých okresov. V tejto chvíli je už na rekonštrukcu pripravených 15 konkrétnych mostov v hodnote viac ako 3 milióny eur, k nim však po rokovaniach pribudnú ďalšie.

Autor: (Lenka ŠTEPÁNEKOVÁ, BBSK)


komentáre
SHOW ALL
podobné
13.01.2021
Gelnica chce v tomto roku investovať najmä do miestnych komunikácií
Mesto Gelnica bude v tomto roku hospodáriť s rozpočtom 6,64 milióna eur. Ako za radnicu uviedol Milo Janáč, najviac plánujú investovať do miestnych komunikácií.
viac
11.05.2021
PSK sa chystá do opráv mostov investovať okolo 9 miliónov eur
Prešovský samosprávny kraj (PSK) plánuje zrekonštruovať v najbližšom období viacero mostov. Do opráv investuje približne šesť miliónov eur z vlastných zdrojov na opravu 25 mostov. Ďalšie tri milióny eur použije z európskych zdrojov na rekonštrukciu 16 mostných objektov.
viac
16.12.2021
Kraj investoval do opráv ciest a mostov v okresoch Dunajská Streda a Galanta
Tucet zrekonštruovaných úsekov ciest a tri obnovené mosty odovzdali počas tohto roku v okresoch Dunajská Streda a Galanta. Celková investícia Trnavského samosprávneho kraja (TTSK) do takmer 18 kilometrov dopravnej infraštruktúry predstavuje 2,9 milióna eur.
viac
07.07.2022
PSK preinvestuje na opravu ciest a mostov v kraji viac ako 6,4 milióna eur
Správa a údržba ciest Prešovského samosprávneho kraja (SÚC PSK) zrekonštruuje viaceré úseky ciest a mosty v kraji. V stredu boli zhotoviteľom odovzdané na realizáciu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.80 %