Utorok 16.04.2024
Dnes má meniny 
Dana, Danica
°C
09.03.2020 09:40

BBSK pripravuje projekt novej cyklotrasy na trase Štiavnickej Anče


Snímka zdroj: (sk.wikipedia.org).


Už o niekoľko rokov by mohla Hronskú Breznicu s Banskou Štiavnicou prepojiť nová cyklotrasa, vedúca po bývalom pôvodnom telese niekdajšej úzkorozchodnej železničnej trate Štiavnická Anča. Projekt pripravuje Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK).


Hovorkyňa BBSK Lenka Štepáneková uviedla, že cyklotrasa s dĺžkou 21,3 kilometra bude obojsmerná so šírkou jedného pruhu 1,5 až dva metre.

Začiatkom februára kraj uzatvoril verejnú súťaž na vypracovanie projektovej dokumentácie a inžinierskej činnosti súvisiacej s vydaním územného rozhodnutia cyklotrasy. Podľa Štepánekovej sa o ňu uchádzalo päť subjektov. „Víťazného uchádzača zverejníme po doložení dokumentov o spôsobilosti a podpise zmluvy. Víťazná cena je 48 600 eur,” podotkla hovorkyňa.

Predmetom projektovej dokumentácie bude aj ďalšia infraštruktúra. Okrem návrhu cyklistickej komunikácie bude podľa Štepánekovej obsahovať návrh technických prvkov, ako lávku premosťujúcu potok Jasenica, most ponad cestnú komunikáciu č. 51, umiestnenie doplnkovej cyklistickej infraštruktúry, ako sú oddychové miesta, stojany na bicykle, servisné cyklistické stojany, drobná architektúra, informatívne panely, značenie a podobne.

Kraj predpokladá, že celý projekt si vyžiada investície na úrovni 2,5 až troch miliónov eur a približne ďalší milión eur na premostenie cestnej komunikácie. „O financovaní vypracovania projektovej dokumentácie uvažujeme z vlastných zdrojov, samotnej realizácii z externých zdrojov,” dodala Štepáneková s tým, že v prípade dodržania všetkých legislatívnych postupov a lehôt pri vysúťažení dodávateľov, spracovaní dokumentácií a tiež v prípade dostupných finančných zdrojov by mohla byť cyklotrasa realitou najskôr v roku 2023.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
02.04.2020
Zapotôčky a mestský park prepojí cyklotrasa
Sídlisko Zapôtočky a mestský park v Prievidzi prepojí cyklotrasa. S jej výstavbou začali stavbári v týchto dňoch. Na prvú etapu cyklochodníka za viac ako 1,5 milióna eur, ktorý povedie do susedných Bojníc, získala prievidzská samospráva financie z fondov Európskej únie.
viac
05.05.2020
Žilina začína budovať cyklotrasu zo sídliska Solinky do centra
Mesto Žilina začína budovať prvý úsek cyklotrasy H2, ktorá spojí sídlisko Solinky s centrom mesta. Podľa hovorcu mesta Vladimíra Miškovčíka povedie prvý úsek celým sídliskom Solinky a bude sa končiť na Bulvári.
viac
04.11.2020
Lesníci sprístupnia Veľkú Javorinu výstavbou novej cyklotrasy
Najvyšší vrch Bielych Karpát – Veľkú Javorinu sprístupnia zo slovenskej i českej strany milovníkom cykloturistiky. Slovenskí a českí lesníci stavajú z eurofondov z oboch strán hranice na vrchol Veľkej Javoriny cyklotrasu.
viac
22.02.2022
Malacky sa pomaly, ale isto stávajú cyklistickým mestom
Je to aj vďaka novej cyklotrase, ktorá vedie od železničnej stanice po Pezinskej ulici až po priemyselný park. Meria 2,66 kilometra.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %