Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
29.11.2021 09:30

Behaviorálny projekt znížil počet ohorkov okolo Štrkovca o 71 percent


Štrkovecké jazero.


V okolí Štrkoveckého jazera v bratislavskom Ružinove sa znížil počet cigaretových ohorkov o 71 percent.


Mestskej časti sa to podarilo behaviorálnymi opatreniami v rámci projektu s Envi-Pak Zelený bod a fakultou sociálnych a ekonomických vied. Takéto projekty označuje starosta Ružinova Martin Chren za lacné, jednoduché a pomerne účinné a vie si predstaviť ich využitie aj pri niektorých iných problémoch.

"Pri zabezpečovaní čistoty v celom meste sú jedným z najväčších problémov cigaretové ohorky, ktoré sa nachádzajú takmer všade a v podstate sa nedajú vyzbierať. Málokto vie, že ohorok sa len tak nerozloží a ohorky sú veľmi škodlivé. Každý cigaretový ohorok obsahuje až 140 jedovatých látok," uviedol Chren.

Cieľom projektu bolo otestovať, či ľudia zmenia svoje správanie na základe podnetov a zároveň ich motivovať, aby na zem zahadzovali menej ohorkov. Osadených bolo viac odpadkových košov a rôznych tabuliek, na zemi pribudlo viacero nápisov, aj hravou formou. "Teším sa, že výskum dopadol dobre. Na jednom mieste sa znížil počet ohorkov na zemi o 60 percent, na druhom až o 71 percent," priblížil Chren. Obdobná metóda by sa dala využiť napríklad v okolí autobusových zastávok, prípadne v iných projektoch.

Takéto behaviorálne projekty nie sú podľa Chrena novinkou. Podobné opatrenie vyskúšalo začiatkom 90. rokov amsterdamské letisko, keď sa snažilo zlepšiť čistotu pánskych toaliet. Urobilo to, že do každého pisoáru umiestnili malý obrázok muchy. "Množstvo chlapov, ktorí "netrafili" pisoár, sa okamžite znížilo o 80 percent a celkové náklady na umývanie pánskych záchodov klesli o osem percent," podotkol Chren.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
31.05.2017
Sobota na Štrkovci v znamení rybích špecialít a oslavy MDD
V sobotu 3. 6. 2017 rozvonia okolie Štrkoveckého jazera opäť rybími špecialitami. Dôvodom sú tradičné Ružinovské rybárske slávnosti. Zároveň bude v Amfiteátri pri Štrkoveckom jazere aj Ružinovský deň detí.
viac
26.06.2020
Ružinov kúpi pozemok pri Štrkovci za zhruba 2,2 mil. eur bez DPH
Bratislavský Ružinov kúpi pozemok pri Štrkoveckom jazere za zhruba 2,2 milióna eur bez DPH. Mestská časť chce tým zabrániť nielen tomu, aby existujúce parkovisko súčasný majiteľ ohradil a spoplatnil, ale chce zároveň predísť možnej výstavbe. Pozemok je totiž klasifikovaný ako stavebný.
viac
23.02.2021
V Ružinove pri Štrkovci pribudol ďalší výbeh pre psov
V bratislavskom Ružinove pribudol ďalší výbeh pre psov, tentoraz pri Štrkoveckom jazere, konkrétne pri základnej škole na Drieňovej ulici. Nový oplotený výbeh vznikol na ploche, ktorú podľa starostu Martina Chrena využívali najmä slušní psičkári na vybehanie svojho psa.
viac
28.12.2021
V Ružinove by mohla pribudnúť nová materská škola
V bratislavskom Ružinove by mohla pribudnúť nová materská škola (MŠ). Vzniknúť by mohla v nebytových priestoroch bytového domu v rámci projektu Nuppu Jasmiini na Hraničnej ulici.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %