Streda 24.04.2024
Dnes má meniny 
Juraj
°C
13.09.2019 02:45

Beladice sa spomínajú v roku 1156, dnešnú podobu získali až v 20. storočí


Ilustračná snímka (tasr)


Obec Beladice v Zlatomoravskom okrese sa po prvýkrát spomína v písomných záznamoch v roku 1156.


 História Beladíc v ich súčasnej podobe sa však začala písať až o osem storočí neskôr, keď sa v roku 1976 k obci pričlenili aj dediny Malé a Veľké Chrašťany a Pustý Chotár.      

Beladice tak tvoria štyri časti, ktoré boli kedysi samostatnými obcami. V nich žili v minulosti vplyvné šľachtické rody, ktoré tu po sebe zanechali aj svoje honosné sídla. V Beladiciach sa tak do dnešných čias zachovali tri kaštiele. Z nich je však zrekonštruovaný a využívaný ako hotel iba kaštieľ v Pustom chotári. Ďalšie dve šľachtické sídla postupne chátrajú.       

Kaštieľ v časti Beladice patril šľachtickému rodu Szentiványi. Po vojne bol ich majetok skonfiškovaný a spolu s honosným sídlom prešiel do rúk štátu. „Až do roku 1993 tu sídlilo poľnohospodárske učilište. Po jeho zániku prešiel do rúk súkromného vlastníka. V jeho areáli je dnes možné vidieť niekdajšie mauzóleum rodiny, ktoré je už ale v schátrané. Vo veľmi zlom stave je aj kaštieľ rodiny Szirányiovcov vo Veľkých Chrašťanoch. Je v súkromných rukách a obec naň nemá dosah,“ vysvetlil starosta obce Mário Žáčik.      

Históriu Beladíc bude pripomínať i najnovší projekt. Jeho výsledkom bude univerzálny priestor, ktorý ponúkne možnosti na rozjímanie, relax, zábavu a zároveň pripomenie históriu obce Beladice. Vznikne v okolí starobylej sakrálnej pamiatky Spomienka, kde obec v blízkosti zreštaurovaného kríža z 18. storočia vybuduje priestor na pokojné posedenie, ale aj na hry pre rodiny s deťmi. „Rozdelenie plochy na štyri časti bude zároveň symbolizovať skutočnosť, že Beladice vznikli spojením štyroch dedín,“ uviedol autor projektu Zoltán Balko.      

V rámci rozvojových aktivít plánuje obec v blízkom čase realizáciu dvoch väčších investícií. Prvá má smerovať do výstavby chodníkov, ktoré podľa Žáčika v Beladiciach chýbajú prakticky od jej zlúčenia s ostatnými dedinami v roku 1976. „Chodníkmi chceme prepojiť Malé a Veľké Chrašťany s časťou Beladice, ktorá sa následne spojí aj s Pustým Chotárom,“ vysvetlil starosta.      

Ďalšou veľkou investíciou, ktorú obec pripravuje, je modernizácia a rozšírenie čistiarne odpadových vôd (ČOV). Obec ju chce realizovať v rámci mikroregiónu Podtríbečie – Drevenica. Projekt počíta s nákupom modernej plnoautomatickej technológie a s rozšírením kapacity ČOV.     

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
05.03.2018
Obec rastie vďaka mladým rodinám, idú stavať novú materskú školu
Obec Drienov za posledné volebné obdobie od roku 2015 získala z eurofondov celkovo 1,5 milióna eur. Starosta Peter Tomko uviedol, že sa tak snažia cez rôzne výzvy a projekty získať tie najefektívnejšie zdroje financií a vytvoriť svojim občanom lepšie miesto pre život.
viac
12.01.2019
Uplynulý rok stavali kanalizáciu, teraz chcú opraviť kultúrny dom
Hoci na kanalizáciu v obci Galovany čakajú už vyše 25 rokov, doposiaľ ju má len tretina obyvateľov. Minulý rok sa podarilo vybudovať približne 260 metrov dlhý úsek, zvyšok budú musieť dorobiť po častiach.
viac
03.06.2019
Do obce prichádzajú mladí ľudia, o bývanie je veľký záujem
Rastúci záujem mladých ľudí o voľné stavebné pozemky v Sedliackej Dubovej zabezpečil projekt pozemkových úprav, na ktorom v obci pracovali vyše desiatich rokov.
viac
15.10.2019
Deti majú školu v prírode počas celého roka a v zime si aj "zacvičia"
Deti v Základnej škole (ZŠ) s materskou školou na Starých Horách majú prírodu priamo pod oknami. Je postavená v lese, a keď je vhodné počasie, učia sa na čerstvom vzduchu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %