Streda 24.04.2024
Dnes má meniny 
Juraj
°C
05.04.2017 02:52

Belorítkam osadili pod Mostom SNP 60 umelých hniezd


Ilustračná snímka: (int).


V podhľade bratislavského Mosta SNP osadili 60 umelých hniezd pre chránené belorítky. Inštalácia prebehla v noci nadnes v koordinácii s ochranármi. Belorítkam totiž minulý rok v máji zhodili pracovníci, ktorí čistili podhľady a stĺpy na staromestskej časti mosta, 66 hniezd.


"Spolu bolo včera osadených 60 umelých hniezd pomedzi približne 40 existujúcich. My sme len radili, kde je najlepšie hniezda dať," informuje na sociálnej sieti nezisková organizácia SOS/BirdLife Slovensko. Mesto tak spolu s ornitológmi chce belorítkam pomôcť, aby mali čím viac hniezdnych príležitostí a udržala sa tak jedna z najväčších hniezdnych kolónií v Bratislave. "Prvé belorítky už okolo Mosta SNP v utorok (4. 4.) lietali, tak dúfame, že na tomto moste ich tento rok budú čakať už len pozitívne prekvapenia," podotkla organizácia.      

Hlavné mesto sa po minuloročnom incidente snažilo najprv belorítkam pomôcť vybudovať si nové hniezda. Podľa odporúčania ornitológov umiestnilo vodu a hlinu v blízkosti Mosta SNP, aby tak vtákom pomohlo zháňať si stavebný materiál. Ornitológovia navrhli, aby sa po vyhniezdení inštalovali na iné vhodné miesta aj umelé hniezda.      

SOS/BirdLife Slovensko v máji 2016 upozornila, že na bratislavskom Moste SNP bolo zničených 66 hniezd. Zlikvidovala sa tak druhá najväčšia kolónia chránených belorítok v hlavnom meste. Belorítky podľa ornitológov prišli o násady a zrejme aj o mláďatá. Podľa ornitológov spoločenská hodnota hniezd spolu so znáškami mohla dosiahnuť až 120 000 eur.      

Hlavné mesto argumentovalo, že hniezda zhodili pracovníci, ktorí čistili podhľady a stĺpy na staromestskej časti podmostia. Čistenie zabezpečovala na základe zmluvy o spolupráci s mestom spoločnosť J&T Real Estate. Tá sa však bránila a tvrdila, že nikto z jej zamestnancov zničenie hniezd belorítok na Moste SNP nezavinil. "Revitalizačné práce vykonával subdodávateľ," uviedla v tom čase Daniela Stričková z J&T Real Estate s tým, že neboli upozornení na prípadné obmedzenia.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
25.12.2018
Nové Mesto v tomto roku finančne podporilo 452 novorodencov
Bratislavské Nové Mesto uľahčilo tento rok vstup do života 452 najmenším obyvateľom. Novorodencov a ich rodičov podporilo sumou 200 eur.
viac
06.04.2020
Bratislava prijala pre pandémiu nového koronavírusu ďalšie opatrenia
Mesto Bratislava prijalo pre pandémiu nového koronavírusu ďalšie opatrenia, ktoré sa týkajú MHD, posilnenia hliadok mestskej polície na často navštevovaných miestach, zintenzívnenia informačnej kampane, ale aj seniorov, či ľudí bez domova. Informoval o tom hovorca Bratislavy Peter Bubla.
viac
06.05.2021
Najväčšie športovisko v Novom Meste čaká kompletná rekonštrukcia
Športovisko na Pionierskej ulici, najväčší športový areál v bratislavskom Novom Meste, čaká kompletná rekonštrukcia.
viac
18.01.2023
V Petržalke plánujú osadiť hniezdne veže pre lastovičky a belorítky
Hlavné mesto plánuje v areáli Mestského ovocného sadu na Macharovej ulici v Petržalke osadiť dve hniezdne veže pre lastovičky a belorítky. Vyplýva to z výzvy na predkladanie ponúk na výrobu a inštaláciu veží pre ich zahniezdenie. Kritériom hodnotenia je najnižšia cena.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %