Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
23.01.2021 11:15

Beskydsko-Javornícka magistrála je pripravená na bežkovanie


Beskydsko-Javornícka magistrála, ilustračná snímka


Trať Beskydsko-Javorníckej lyžiarskej bežeckej magistrály strojovo upravili a je pripravená nasledujúci víkend. Podľa hovorkyne Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) Martiny Remencovej je upravená celá trasa magistrály Husárik - Semeteš - Melocík - Kasárne - Stratenec.


       "Pre bežkárov máme pripravenú aj novinku v podobe úpravy dvoch okruhov na lúkach vo Veľkom Rovnom v časti Záblatie v dĺžke zhruba troch kilometrov. Nový je aj okruh v obci Makov na Krúpovskom vŕšku v dĺžke šesť kilometrov," vysvetlila Jana Žgravčáková z Krajskej organizácie cestovného ruchu (KOCR) Žilinský turistický kraj.       

ŽSK pokračuje aj v tejto sezóne v spolupráci so Ski Makov a po minuloročnej skúšobnej prevádzke aj s občianskym združením (OZ) Husárik. Údržbu stopy vykonáva spolu päť pracovníkov. "Celú magistrálu z Kasární cez Melocík, Semeteš až na Husárik upravuje v prípade priaznivého počasia ratrak Bohuš. Kolegovia z OZ Husárik majú k dispozícii štvorkolku so stopovačom, ktorou udržiavajú stopu v úseku Husárik - Semeteš. Ratrak s druhou štvorkolkou má základňu na Makove," doplnila Žgravčáková.       

Koordinačne a marketingovo zabezpečuje chod magistrály KOCR Žilinský turistický kraj, finančné zabezpečenie údržby je v réžii samosprávneho kraja. "ŽSK zároveň apeluje na bežkárov, ktorí sa rozhodnú vydať na trať, aby rešpektovali aktuálne protiepidemické opatrenia a chránili tak seba aj okolie. Naďalej platí zákaz vychádzania. Do 26. januára je povolený pobyt v prírode a individuálny šport v rámci okresu," pripomenula Remencová.       

"Zároveň bežkárov upozorňujeme na povolené sťahovanie dreva v úseku Polkovci - Zajacova kaplnka/Košariská v piatok a v sobotu (23. 1.). Prosíme o zvýšenú opatrnosť v danom úseku a rešpektovanie tejto činnosti," uzavrela Žgravčáková s tým, že aktuálne informácie o úprave stopy bežkári získajú na webovej stránke ŽSK alebo na sociálnej sieti Beskydsko–Javorníckej lyžiarskej bežeckej magistrály.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
05.12.2016
Sneh priniesol radosť i bežkárom
Milovníci zimných športov uvítali snehovú nádielku, ktorá v posledných dňoch zasiahla Žilinský kraj.
viac
06.12.2019
Na zimnú údržbu bude nasadených aj 14 nových sypačov
Žilinský samosprávny kraj modernizuje vozový park. Do terénu vyšle aj štrnásť nových sypačov. Od nových vozidiel na zimnú údržbu si sľubuje kvalitnejšiu údržbu aj lepšie podmienky pre vodičov.
viac
06.10.2021
Beskydsko-javornícka lyžiarska bežecká magistrála dostane nový stimul
Žilinský samosprávny kraj a Občianske združenie Husárik uzavreli Memorandum o spolupráci, na základe ktorého bude správa a údržba Beskydsko-javorníckej lyžiarskej bežeckej magistrály (BJLBM) efektívnejšia a dôkladnejšia.
viac
23.01.2024
Pridajte sa k nám na Prechod Beskydsko – Javorníckou magistrálou
Žilinský samosprávny kraj a Žilinský turistický kraj (KOCR) organizujú už budúcu sobotu (3. 2. 2024) obľúbený 11. ročník Prechod Beskydsko – Javorníckou lyžiarskou bežeckou magistrálou.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %