Sobota 18.05.2024
Dnes má meniny 
Viola
°C
21.04.2023 09:30

Betlehemské obchôdzky chce dať zapísať do zoznamu kultúrneho dedičstva SR


Snímka zdroj: (tasr).


Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) prichádza s ambíciou zapísať živú tradíciu betlehemských obchôdzok, ktorá sa spája s vianočnými sviatkami, do Reprezentatívneho zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva Slovenska. Informoval o tom vo štvrtok v Banskej Bystrici predseda BBSK Ondrej Lunter.


Vyzval všetkých vedúcich aktívnych betlehemských skupín, primátorov a starostov, aby sa prihlásili pod výzvu kraja na webovej stránke Stredoslovenského osvetového strediska (SOS).

Zápisom nového prvku do zoznamu by sa podľa kraja posilnilo postavenie a uznanie betlehemských hier v spoločnosti. Zdôraznila by sa potreba jeho ochrany a revitalizácie, a tiež by sa podporili samotní protagonisti, respektíve lokálni aktéri, ktorí prvok v súčasnosti zachovávajú.

"Je to živá tradícia, ktorú máme možnosť sledovať na dedinách. Chceme dosiahnuť, aby bola uznaná a zachovaná. Každoročne BBSK investuje dva milióny eur do kultúrnych inštitúcií, ktorých sme zriaďovateľom. Kultúra je investícia," zdôraznil Lunter.

Na príprave nominácie prvku sa spolupodieľa SOS, mesto Hriňová a občianske združenie Javorie. Formulár, ktorý je zverejnený na webe, vyplnia aktéri betlehemských skupín, je potrebné ho zaslať do 30. apríla.

Podľa riaditeľky SOS Tatiany Salajovej najstaršie správy o betlehemstve na našom území možno nájsť už v 15. storočí z Bratislavy, Banskej Štiavnice a Bardejova. V súčasnosti sú betlehemské obchôdzky každoročnou tradíciou nielen v regiónoch BBSK, ale aj na východnom či severnom Slovensku.

"Pochádzam z Podpoľania, kde je táto tradícia živá takmer v každej typickej dedine. Bez toho si vianočné sviatky ani neviem predstaviť. Sám som ako 15-ročný chlapec chodil "po betleheme". Rozpošleme maily na samosprávne kraje, aby s výzvou kontaktovali svoje mestá a obce," konštatoval podpredseda BBSK Roman Malatinec.

Betlehemská hra alebo chodenie s betlehemom je ľudová vianočná hra o narodení Ježiška. Tematicky vychádza z evanjelia sv. Lukáša, podľa ktorého Anjel zvestoval narodenie Spasiteľa ako prvým pastierom, vďaka čomu sú v hre prítomné valaské, pastierske a zbojnícke motívy.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
11.05.2021
Chystá sa nová výzva v INTERREG V-A SK-CZ
Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR ako riadiaci orgán pre programu INTERREG V-A Slovenská republika – Česká republika zverejnil informáciu o pripravovanej výzve v cezhraničnom programe.
viac
18.10.2021
Výzva Hybaj na bajk motivuje k cyklovýletom v BBSK
Celkom osem cyklovýletov v ôsmich regiónoch Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) a k tomu deväť cien, ponúka výzva s názvom Hybaj na bajk, ktorú v uplynulých dňoch iniciovala Krajská organizácia cestovného ruchu (KOCR) Banskobystrický kraj Turizmus.
viac
13.08.2022
Vedenie BBSK a poslanecké kluby vyzývajú na férovú predvolebnú kampaň
Súčasný predseda Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) Ján Lunter a zástupcovia poslaneckých klubov, ktoré v aktuálnom volebnom období pôsobia v krajskom zastupiteľstve, vyzývajú na férovú predvolebnú kampaň bez lží a osobných útokov.
viac
28.09.2022
Výzva Hybaj na bajk má podnietiť objavovanie miest v sedle bicykla
S cieľom motivovať ľudí na objavovanie miest v sedle bicykla odštartovala v uplynulých dňoch Krajská organizácia cestovného ruchu (KOCR) Banskobystrický kraj Turizmus druhý ročník výzvy Hybaj na bajk v Banskobystrickom kraji.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.13 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.15 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.71 %