Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
20.12.2017 01:00

Betlehemské svetlo už svieti aj v Primaciálnom paláci


Betlehemské svetlo, symbol pokoja a mieru z Betlehema, doručili v utorok 19. decembra slovenskí skauti do Primaciálna paláca, kde ho prevzal primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal.


Bratislavčania a návštevníci hlavného mesta si môžu prísť odvčera (19. 12.) v podbrání Primaciálneho paláca odpáliť svetielko s tichým prianím pokoja a mieru. Je to už 28-krát, čo Betlehemské svetlo svieti aj na Slovensku.


„Som rád, že Betlehemské svetlo prišlo aj k nám do Primaciálneho paláca a pevne verím, že si Bratislavčania či návštevníci mesta prídu tento symbol pokoja a mieru prevziať aj do svojich domovov,“ povedal primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal.

Betlehemské svetlo si môžu prísť Bratislavčania odpáliť každý deň až do 26. decembra v čase od 8. do 22. hodiny.

Posolstvo Betlehemského svetla vychádza z univerzálnych ľudských hodnôt a nesie posolstvo pokoja, nádeje, lásky a porozumenia medzi ľuďmi na celom svete. Tento svetelný dar spája každoročne všetkých ľudí dobrej vôle a je neodmysliteľnou súčasťou pokoja vianočných sviatkov.

Plamienok Betlehemského svetla sa každoročne pred Vianocami zapaľuje v betlehemskej jaskyni, kde sa podľa tradície narodil Ježiš Kristus. Plameň Betlehemského svetla roznášajú skauti do miest a obcí po celej Európe a tiež do niekoľkých amerických krajín. Väčšinou býva najskôr letecky dopravené do Viedne, odkiaľ sa ďalej šíri väčšinou po železnici. Slovenskí skauti vynášajú každoročne Betlehemské svetlo dokonca aj na Lomnický štít.

Autor: (mhmb)


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.12.2016
Betlehemské svetlo žiari aj v podbrání Primaciálneho paláca
Posolstvo z Betlehema v podobe Betlehemského svetla už dorazilo aj do hlavného mesta Slovenska. V stredu 21. decembra ho od slovenských skautov prevzal primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal.
viac
22.11.2017
Spomienka na Andreja Radlinského v Bratislave
V Primaciálnom paláci v Bratislave si nielen Oravci sprítomnia život významného rodáka.
viac
16.12.2019
Skauti doniesli betlehemské svetlo do Bratislavy ako symbol pokoja a porozumenia
Slovenskí skauti doniesli v nedeľu betlehemské svetlo do Katedrály svätého Martina v Bratislave. Prvýkrát si budú môcť ľudia až do vianočných sviatkoch odpáliť zo svetla v katedrále. Pre TASR to povedala Mária Strýčková z Federácie skautov Európy.
viac
17.12.2022
Betlehemské svetlo žiari už aj v podbrání Primaciálneho paláca
Symbol pokoja, mieru a lásky prevzal vo štvrtok (15. 12.) od skautov primátor Bratislavy Matúš Vallo a viceprimátorka Lenka Antalová Plavuchová. Návštevníci si môžu prísť odpáliť plamienok každý deň až do 24. decembra (vrátane).
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %