Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
23.12.2016 02:00

Betlehemské svetlo žiari aj v podbrání Primaciálneho paláca


Betlehemské svetlo si môžu prísť Bratislavčania odpáliť každý deň až do pondelka (26. decembra) v čase od 8. do 22. hodiny.


Posolstvo z Betlehema v podobe Betlehemského svetla už dorazilo aj do hlavného mesta Slovenska. V stredu 21. decembra ho od slovenských skautov prevzal primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal.


Plamienok Betlehemského svetla ako symbolu pokoja a mieru sa tak po štvrtýkrát rozsvietil v podbrání Primaciálneho paláca, aby si z neho Bratislavčania a návštevníci hlavného mesta mohli prísť odpáliť a šíriť svetlo do svojich domovov.

„Som rád, že Betlehemské svetlo pokoja už žiari v Primaciálnom paláci a roznecuje pokoj v každom z nás. Pevne verím, že si Bratislavčania či návštevníci mesta prídu po svetielko s tichým prianím, aby sa pokoj a porozumenie šírili od človeka k človeku a navzájom nás spájali v konaní skutkov dobra. Najmä počas vianočných sviatkov, ktoré v sebe nesú hlboký duchovný odkaz,“ povedal primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal.

Betlehemské svetlo si môžu prísť Bratislavčania odpáliť každý deň až do pondelka (26. decembra) v čase od 8. do 22. hodiny.

Posolstvo Betlehemského svetla vychádza z univerzálnych ľudských hodnôt a  nesie posolstvo pokoja, nádeje, lásky a porozumenia medzi ľuďmi na celom svete. Spája každoročne všetkých ľudí dobrej vôle a je neodmysliteľnou súčasťou pokoja vianočných sviatkov.

Plamienok Betlehemského svetla sa každoročne pred Vianocami zapaľuje v betlehemskej jaskyni, kde sa podľa tradície narodil Ježiš Kristus. Odtiaľ býva najskôr letecky dopravené do Viedne, odkiaľ ho roznášajú skauti do miest a obcí po celej Európe a tiež do niekoľkých amerických krajín. Betlehemské svetlo, ktoré má na Slovensku už 27-ročnú tradíciu, doručia slovenskí skauti do viac ako 300 miest a obcí na celom Slovensku a dokonca až na Lomnický štít.

 

Autor: (mhm)


komentáre
SHOW ALL
podobné
20.12.2017
Betlehemské svetlo už svieti aj v Primaciálnom paláci
Bratislavčania a návštevníci hlavného mesta si môžu prísť odvčera (19. 12.) v podbrání Primaciálneho paláca odpáliť svetielko s tichým prianím pokoja a mieru. Je to už 28-krát, čo Betlehemské svetlo svieti aj na Slovensku.
viac
28.10.2018
Na Primaciálnom paláci pribudla tabuľa venovaná zakladateľom Československa
Dnes si slovenský a český národ pripomína 100. výročie založenia Československej republiky.
viac
16.12.2019
Skauti doniesli betlehemské svetlo do Bratislavy ako symbol pokoja a porozumenia
Slovenskí skauti doniesli v nedeľu betlehemské svetlo do Katedrály svätého Martina v Bratislave. Prvýkrát si budú môcť ľudia až do vianočných sviatkoch odpáliť zo svetla v katedrále. Pre TASR to povedala Mária Strýčková z Federácie skautov Európy.
viac
17.12.2022
Betlehemské svetlo žiari už aj v podbrání Primaciálneho paláca
Symbol pokoja, mieru a lásky prevzal vo štvrtok (15. 12.) od skautov primátor Bratislavy Matúš Vallo a viceprimátorka Lenka Antalová Plavuchová. Návštevníci si môžu prísť odpáliť plamienok každý deň až do 24. decembra (vrátane).
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %