Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
05.11.2021 01:35

Bez Trenčianskych Teplíc by to nešlo


Autor snímky: (Juraj Škvarka).


Finálový boj Trenčína o titul Európske hlavné mesto kultúry vrcholí.


Krajské mesto Trenčín sa dostalo do finále v boji o titul Európske hlavné mesto kultúry, pričom o prvenstvo zabojujú aj ďalšie dve mestá Slovenska: Žilina a Nitra. Kandidatúru Trenčína naplno podporuje aj Mesto Trenčianske Teplice pod vedením primátorky Zuzany Frajkovej Ďurmekovej. Kúpeľné mesto je totiž dôležitým strategickým partnerom celého projektu od jeho úvodnej fázy. Presne 2. novembra 2021 v ranných hodinách bola započatá posledná cesta prihlášky, tzv. Bid Booku, kedy ju bolo potrebné doručiť včas na Ministerstvo kultúry SR. Jej púť sa začala veľmi pozoruhodne – zlanením horolezca Jaroslava Dutku z Matúšovej veže Trenčianskeho hradu. Pri symbolickom akte nechýbal tím Trenčín 2026, ktorý na projekte dlhé mesiace pracoval, a rovnako ani predseda TSK Jaroslav Baška, primátor Trečnína Richard Rybníček, primátorka Trenčianskych Teplíc Zuzana Frajková Ďurmeková či rektor Trenčianskej univerzity A. Dubčeka v Trenčíne Jozef Habánik.

Prihláška, presnejšie Bid Book, je stostranová kniha, ktorá obsahuje program Trenčína ako Európskeho hlavného mesta kultúry, ktorá zahŕňa celé obdobie príprav od roku 2021 až po rok 2025. Na ministerstve niekoľkočlenný tím Trenčín 2026 odovzdal celkovo 20 kópií Bid Booku, ktoré sú určené okrem ministerstva aj pre odbornú komisiu, ktorá projekty hodnotí. Prihláška obsahuje napríklad rozpočty, riadenie projektu, plány a riešenia pre obnovu a rekonštrukciu budov a verejných priestranstiev, spolupráce v rámci Európy, zapojenie viacerých organizácií i obyvateľov, vytvorenie ubytovacích kapacít, mediálne pokrytie smerom k občanom, Slovenska a celej Európy.

„Som veľmi hrdá na to, že Trenčianske Teplice sú súčasťou tak významnej kandidatúry mesta Trenčín. Obe naše mestá sú pre seba dôležité a späté navzájom. A to nielen svojou blízkosťou. Kým do Trenčína si naši obyvatelia a kúpeľní hostia chodia užívať príležitosti, ktoré Trenčín ponúka, do Trenčianskych Teplíc chodia za liečivou vodou, relaxom, prírodou či atmosférou charakteristickou pre kúpeľné mestečko. Naše vzájomné prepojenie je preto nesmierne dôležité aj v kandidatúre Trenčína v boji o titul EHMK, ktorý v plnej miere podporujem a verím, že to Trenčín vyhrá, pretože to bude znamenať víťazstvo nás všetkých minimálne na najbližších 5 rokov,“ uviedla primátorka Zuzana Frajková Ďurmeková.

Druhé záverečné kolo vypočutí kandidujúcich miest je predbežne určené na 7. a 8. decembra 2021 s tým, že 10. decembra už bude známe víťazné mesto. Držíme palce Trenčínu!

 

 

Autor: (Barbora ZAJAČKOVÁ, MsÚ Trenčianske Teplice)


komentáre
SHOW ALL
podobné
02.05.2020
Hlohovec a Trnava budú konkurentmi v boji o titul EHMK 2026
Susediace mestá Hlohovec a Trnava, ktoré od seba delí dvadsať kilometrov, budú konkurentmi v boji o získanie titulu Európske hlavné mesto kultúry (EHMK) 2026. Informujú o tom na svojich webových stránkach.
viac
16.12.2020
Žilina odovzdala prihlášku na Európske hlavné mesto kultúry
Mesto Žilina odovzdalo v utorok (15. 12.) na Ministerstve kultúry SR prihlášku na Európske hlavné mesto kultúry (EHMK) pre rok 2026.
viac
26.01.2021
Rok 2021 bude bez Európskeho hlavného mesta kultúry
Súčasná situácia neumožňuje priebeh plánovaných aktivít európskych hlavných miest kultúry 2021, a preto sa titul EHMK Nového sadu presúva na rok 2022 a v prípade miest Temešvár a Elefsina sa titul presunul na rok 2023.
viac
11.12.2021
Historický úspech! Trenčín sa v roku 2026 stane Európskym hlavným mestom kultúry
Kandidatúra krajského mesta na tento prestížny titul spojila celý región. Podporu a súčinnosť vyjadrovali starostovia, primátori, študenti, umelci i široká verejnosť naprieč celým Trenčianskym krajom. Výsledky boli vyhlásené na sociálnych sieťach Ministerstva kultúry SR.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %