Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
27.01.2017 07:12

Bezpečné centrum obce Košariská


Snímka: OcÚ


Tmavý a nebezpečný kút obce Košariská je minulosťou. Obec Košariská v druhom polroku 2016 úspešne uskutočnila projekt BEZPEČNÉ CENTRUM OBCE KOŠARISKÁ, ktorý podporilo Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky v rámci prevencie kriminality.


Vďaka tejto podpore bolo osadené kvalitné osvetlenie a vybudovaný osvetlený priechod pre chodcov, ktorý umožňuje byť videný aj v nočných hodinách pri prechode cez frekventovanú cestu II. triedy. V rámci projektu sa počas dvoch dní podarilo uskutočniť aj hodnotné podujatia, ktoré boli prínosom nielen pre najmladšiu generáciu ale aj pre širokú verejnosť.

Pretože cieľovou skupinou prvej aktivity boli deti základnej a materskej školy, nechceli sme sa sústrediť len na strohé a nezáživné besedy, ale hľadali sme spôsob, ako deti danou témou zaujať. Keďže pri práci v samospráve aktívne spolupracujeme aj s policajnými zložkami, podujatie, ktoré sa konalo 18. novembra na futbalovom ihrisku sme pripravovali v spolupráci s Policajným zborom Nové Mesto nad Váhom - podujatie nám pomohol zabezpečiť p. Mário Jamriška, riaditeľ PZ v Novom Meste nad Váhom. Sústredili sme sa na statické aj dynamické ukážky práce policajného zboru a hasičov s poukázaním na význam ich práce pri zabezpečení bezpečnosti obyvateľstva.

Predpoludním mali deti možnosť vidieť prácu psovoda pri výcviku a pri zadržaní páchateľa, prezrieť si policajné či hasičské vozidlá. Napriek tomu, že bolo chladno, deti boli ukážkami nadšené a veselo diskutovali s prítomnými policajtmi a hasičmi, ktorí im dovolili zapnúť sirénu či hovoriť do ampliónu.

Táto aktivita plynule prešla do druhej časti, ktorá sa uskutočnila v sále Národného domu Štefánikovho, kde sa deti zoznámili s ochranným výstrojom zásahových zložiek, s prístrojom na meranie rýchlosti a postupmi a prácou policajtov pri zásahoch v teréne. Deťom sa venovali príslušníci z PZ v Novom Meste nad Váhom, Myjave a Brezovej pod Bradlom.

Projekt Bezpečné centrum obce Košariská vyvrcholil besedou v podvečerných hodinách 25. novembra, kde cieľovou skupinou bola verejnosť obce Košariská. Z dôvodu širokého záberu obyvateľstva bola aktivita nasmerovaná na prevenciu kriminality v rôznych oblastiach. Keďže medzi prítomní boli aj seniori, prednášajúci Peter Sadloň, riaditeľ PZ v Brezovej pod Bradlom, venoval úvod stretnutia práve tejto časti populácie, ktorá sa v súčasnosti stala z hľadiska kriminality  najohrozenejšou v našej spoločnosti. Ďalšími diskutovanými témami bolo násilie v rodinách, ochrana pred zlodejmi či ochrana majetku. Záver besedy bol venovaný cestnej premávke.

 

Cieľom projektu  je vytvorenie bezpečného centra obce Košariská, a to osadením kvalitného osvetlenia v centre obce a vybudovania osvetleného priechodu pre chodcov na exponovanom mieste v centre obce Košariská na komunikácii II/499, ktorého realizáciou sa naplnia priority výzvy.

Autor: Mgr. Anna ABRAMOVIČOVÁ


komentáre
SHOW ALL
podobné
24.10.2016
Monitorovací výbor pre OP EVS schválil zámery deviatich národných projektov
Monitorovací výbor pre Operačný program Efektívna verejná správa (OP EVS) schválil v piatok (21.10.) predložené zámery deviatich národných projektov. Členovia výboru sa stretli na svojom šiestom zasadnutí.
viac
09.12.2016
Rómske domácnosti majú šancu získať prístup k pitnej vode
Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky (MV SR) ako sprostredkovateľský orgán pre časť Operačného programu Ľudské zdroje (OP ĽZ) vyhlásilo dňa 7. decembra 2016 výzvu zameranú na podporu prístupu k pitnej vode.
viac
29.05.2017
Ministerstvo vnútra SR poskytne finančné prostriedky na komunitné centrá
Obce, mestá a mimovládne organizácie môžu opäť stavať nové či rekonštruovať už existujúce komunitné centrá.
viac
08.03.2018
ZáchranáRik učí deti ako sa správať v krízových situáciách
Náučno-preventívny projekt ponúka videá a brožúrku, v ktorých sa hlavní detskí hrdinovia stretávajú s nástrahami súčasného života.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %