Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
16.10.2021 10:50

Bezpečnostná rada kraja je nefunkčná, župa sa opakovane obracia na min. vnútra


Ján Lunter, predseda Banskobystrického samosprávneho kraja


Predseda Banskobystrického samosprávneho kraja Ján Lunter adresoval ministrovi vnútra Romanovi Mikulcovi otvorený list, v ktorom ho opakovane upozornil na situáciu, ktorá v kraji nastala po uvoľnení pozície prednostu Okresného úradu v Banskej Bystrici.


Poverený vedením úradu doposiaľ nebol nikto, čo okrem iného znemožňuje fungovanie Bezpečnostnej rady kraja.

Bezpečnostná rada kraja, na ktorej čele stojí a jej zasadania zvoláva prednosta Okresného úradu v Banskej Bystrici, je nefunkčná. Pozícia prednostu sa uvoľnila k 31. júlu tohto roka a odvtedy nebola obsadená, ani nikto nebol poverený vedením.

„Úlohu Bezpečnostnej rady kraja sme suplovali my, ako Banskobystrický samosprávny kraj, keď nemal kto zvolať koordinačné stretnutie riaditeľov nemocníc a zástupcov ministerstva zdravotníctva k príprave na tretiu vlnu pandémie COVID-19. Toto stretnutie sme zvolali, rovnako sme sa okamžite obrátili listom na ministra vnútra, aby túto situáciu riešil. Keď sme nedostali od neho žiadnu odpoveď, kontaktovali sme aj premiéra, rovnako bez odpovede. Takáto situácia je, najmä v čase pandémie, neúnosná,“ hovorí predseda BBSK Ján Lunter.

Župan sa preto opakovane obrátil na ministra vnútra Romana Mikulca, tentokrát už otvoreným listom.

„Počas celej pandémie sme sa všetky orgány verejnej moci aj zainteresovaní zdravotníci v našom kraji usilovali robiť všetko, čo bolo v našich silách a možnostiach, aby sme chránili našich obyvateľov, pomáhali v očkovaní a prijímali nevyhnutné rozhodnutia. Je mi preto ľúto, a nedokážem pochopiť, že už tretí mesiac nie je možné v prípade potreby zvolať bezpečnostnú radu kraja. Aj touto cestou vás chcem požiadať, aby ste problém riešili naozaj urgentne, predložili personálny návrh na vymenovanie do tejto funkcie na najbližšie rokovanie Vlády SR a urýchlene tak sfunkčnili dôležitý krízový orgán kraja,“ píše predseda BBSK v otvorenom liste.

Bez toho, aby mal Okresný úrad v Banskej Bystrici osobu oprávnenú zvolávať a predsedať Bezpečnostnej rade kraja, sa nemohlo uskutočniť ani pravidelné štvrťročné stretnutie, ktoré vychádzalo na september.

Rovnako je v tejto chvíli nefunkčný aj Krízový štáb Okresného úradu v Banskej Bystrici, ktorý by v prípade vzniku akútnej krízovej situácie, či už v súvislosti s pandémiou, živelnou pohromou, haváriou alebo katastrofou, mohol vyhlásiť mimoriadnu situáciu.

 

Autor: (ts-BBSK, Lenka Štepáneková)


komentáre
SHOW ALL
podobné
10.08.2020
Prvé stretnutie predsedu ZMOS s ministrom dopravy k výstavbe nájomných bytov
Minister dopravy a výstavby SR Andrej Doležal v piatok 7. augusta 2020 navštívil Okres Ružomberok v rámci kontrolného dňa na výstavbe úseku diaľnice D1 Ivachnová - Hubová.
viac
08.01.2021
Zasadala mimoriadna bezpečnostná rada BBSK
Vo štvrtok 7. januára opäť zasadala Bezpečnostná rada kraja Banská Bystrica. V reakcii na aktuálny vývoj pandémie prijala viacero odporúčaní smerom k regionálnym úradom verejného zdravotníctva, štátu aj miestnym samosprávam.
viac
02.11.2021
Organizácie z celého sveta žiadajú vlády na COP26 o výraznú podporu cyklodopravy
Otvorený list dnes zverejnila Európska cyklistická federácia (ECF) spolu s desiatkami organizácií z celého sveta, vrátane slovenskej Cyklokoalície.
viac
15.02.2022
Poslanci adresovali EK list, uchádzajú sa o financie na dopravné projekty
Ku kampani s názvom Chudobný bohatý región, ktorým sa Bratislavský samosprávny kraj (BSK) snaží presvedčiť Európsku komisiu (EK) o tom, že územie potrebuje viac eurofondov, sa pripojili aj krajskí a bratislavskí mestskí poslanci.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %