Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
08.10.2021 10:40

Biela noc v Košiciach začne v piatok, pandemická situácia ovplyvnila jej formát


Snímka zdroj: Košice dnes


Takmer 40 diel vrátane rôznych multimediálnych inštalácií a iného ponúkne v Košiciach od piatka (8. 10) do 24. októbra festival Biela noc. Celý ročník je venovaný slovenského súčasnému umeniu.


Ako na štvrtkovej tlačovej konferencii povedala riaditeľka festivalu Zuzana Pacáková, nepriaznivá pandemická situácia výrazne ovplyvní jeho formát. Zúčastniť sa na ňom budú môcť iba návštevníci zaočkovaní proti ochoreniu COVID-19 a sprístupnený bude len počas piatkov a víkendov. Takmer všetky aktivity v rámci festivalu budú bezplatné.      

Festival sa vlani z dôvodu pandémie nového koronavírusu nekonal. Košice sú od tohto týždňa podľa COVID automatu v druhom stupni ohrozenia, teda v bordovej farbe. „Mnohým inštaláciám sme napríklad v uplynulých dňoch menili umiestnenie – väčšina z nich sa teraz koncentruje v Mestskom parku, v areáli Kasární/Kulturpark či v nádvoriach a interiéroch, pretože sme povinní všetkých návštevníkov evidovať a zapísať ich kontaktné údaje, čo je možné len v ohradenom priestore,“ povedala s tým, že diela, ktoré svojim charakterom presunuté byť nemôžu, museli zrušiť úplne. V programe však majú naďalej 38 diel.      

K ďalším zmenám, ku ktorým museli organizátori pristúpiť, patrí aj sprístupnenie diel iba v piatky, soboty a nedele či skrátenie otváracích hodín, ktoré budú medzi 18.30 a 22.00 h. Vzhľadom na vývoj situácie návštevníkom odporúča sledovať sociálne siete a mobilnú aplikáciu podujatia, ktorá každú aktualitu oznámi cez notifikácie. Čo sa týka festivalovej mapy, tento rok bude k dispozícii len on-line.      

Ako informovalo vedenie mesta, počas festivalových dní budú Mestský park pre bežnú verejnosť uzatvárať okolo 17.30 h. Pre návštevníkov Bielej noci tu budú pripravené napríklad geometrická krajina od sedemminut, svetelní jogíni Pavla Trubena, apokalyptickí rastlinní bežci Evy Moflárovej a iné. „Erik Binder pripravil pyramídu zo starých pračiek. Je to vtipná vec, ktorá zároveň odkazuje na recykláciu a ekológiu,“ priblížila Pacáková.      

Hoci vstup k jednotlivým objektom a inštaláciám bude regulovaný, bežná prechádzka košickými ulicami podľa organizátorov ponúkne výhľad na niekoľko ukážok súčasného umenia. Svetelnou mágiou skúsených ožije napríklad budova Košického samosprávneho kraja a ďalšie projekcie oživia aj budovu Štátnej filharmónie Košice či Štátneho divadla Košice.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
15.09.2021
Biela noc pozýva na 17-dňovú prechádzku mestom, predstaví najmä domácu scénu
Najväčší medzinárodný festival súčasného umenia na Slovensku Biela noc tento rok v Bratislave pozýva na prechádzku mestom. Väčšinu diel, najmä domácich autorov, predstaví v exteriéri a potrvá až 17 dní, a to od piatka 17. septembra do 3. októbra.
viac
13.09.2022
Bratislavu a Košice opäť prežiari Biela noc, 13. ročník sa začne 16. septembra
Festival súčasného umenia Biela noc sa vracia do Bratislavy a Košíc s bohatým medzinárodným zastúpením. Trinásty ročník podujatia sa začne v Bratislave v piatok 16. septembra, následne sa presunie do Košíc 23. septembra.
viac
22.09.2022
Biela noc ponúkne v Košiciach viac ako 30 inštalácií
Medzinárodný festival súčasného umenia Biela noc ponúkne v Košiciach od piatka (23. 9.) do nedele (25. 9.) v časoch medzi 19.00 a 24.00 h viac ako 30 inštalácií.
viac
05.10.2023
Biela noc počas troch dní festivalu premení Košice na zážitkovú galériu
Viac ako 30 umeleckých inštalácií, multimediálnych objektov, výstav, filmov či projekcií ponúkne v Košiciach tohtoročný festival súčasného umenia Biela noc. Od piatka do nedele (8. 10.) sa v rámci neho predstavia domáci umelci, ale aj umelci z Francúzska, Rakúska, Rumunska, Čiech a Holandska.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %