Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
02.09.2020 12:20

Biely Kostol pripravuje po šestnástich rokoch novú kontajnerovú školu


Snímka zdroj: (tasr).


Po šestnástich rokoch sa vráti do Bieleho Kostola pri Trnave základná škola (ZŠ). Bude stáť na inom mieste ako jej predchodkyňa, bude kontajnerová a rozrastať sa bude postupne. Podľa starostky Ivety Paulovej by prvých žiakov mala privítať už o rok, v septembri 2021.


Práce na jej výstavbe sa začínajú v týchto dňoch, v prvej etape vznikne budova pre prvý stupeň a postupne naň podľa zámeru nadviaže objekt pre druhý stupeň spolu s telocvičňou. Súčasťou areálu bude aj vonkajšie multifunkčné ihrisko. Školu v Bielom Kostole, ktorá bola iba pre ročníky 1. až 4., zrušili v roku 2005 pre stále sa znižujúci záujem rodičov zapísať do nej deti. Využívali radšej možnosti v Trnave, kam dochádzali za prácou, prípadne v susednom Ružindole. S ním je obec v súčasnosti v jednom školskom obvode pre druhý stupeň ZŠ. No odvtedy sa mnohé zmenilo. „Biely Kostol je druhou najdynamickejšie sa rozrastajúcou obcou na Slovensku. V priebehu desiatich rokov sme sa z 1400 obyvateľov dostali na terajších 2500 a ďalej sa počty zvyšujú,” povedala Paulová. Noví ľudia sa sťahujú do vznikajúcich satelitov, sú to prevažne mladé rodiny s deťmi.       

Školákov je už podľa starostky taký počet, že kapacitné problémy má z toho dôvodu aj ružindolská škola. Tak sa v Bielom Kostole podujali zriadiť  plne organizovanú školu vo vlastnej réžii. „Na výstavbu obec už žiadny vlastný pozemok nemala, a tak sme vstúpili do rokovaní s developerom, ktorý pripravuje individuálnu bytovú výstavbu (IBV) na hranici našej obce, tesne pri lokalite IBV Kamenný mlyn, patriacej už k Trnave. Investor daroval Bielemu Kostolu pozemok s rozlohou 53 árov, čo pre naše potreby postačuje,“ doplnila Paulová. Starostka už teraz vie, že o návštevu školy budú mať záujem nielen domáci, ale i rodiny, ktoré bývajú práve v tejto okrajovej lokalite krajského mesta. „V Trnave je takisto pomaly problém umiestniť deti do školy, rodičia z IBV Kamenný mlyn ich vozia aj do vzdialenejších škôl. Už sa u nás boli informovať,” uviedla.       

Do siete škôl môžu novú školu zapísať až po skolaudovaní budovy, takže prvá etapa výstavby by mala byť ukončená v apríli budúceho roka. Následne na to vyhlásia zápisy do dvoch tried prvého a jednej triedy druhého ročníka. Rovnako až v tom období môže obec požiadať o dotáciu z ministerstva školstva, takže na výstavbu je pripravená použiť rezervný fond a vziať si úver.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
21.02.2017
V obci Horná Ves postavia bytový dom za asi 550 000 eur
V Hornej Vsi v okrese Prievidza postavia nájomný dom s 12 bytmi. Stavbu zrealizuje na vlastné náklady súkromný investor, obec ju potom plánuje odkúpiť z dotácie od Ministerstva dopravy a výstavby SR a úveru zo Štátneho fondu rozvoja bývania.
viac
15.01.2018
V obci Babiná budú deti od septembra chodiť do novej škôlky
V Babinej bude najmenším obyvateľom obce od septembra slúžiť nová materská škola (MŠ). Momentálne sa stavia na mieste pôvodnej budovy MŠ, ktorá pochádzala ešte z konca 19. storočia.
viac
18.05.2020
Výstavba jedálne na ZŠ na Ulici J. Bottu by mala trvať štrnásť mesiacov
Viac ako rok po tom, ako žiaci základnej školy (ZŠ) na Ulici Jána Bottu v Trnave prišli o možnosť stravovania, začína mesto v areáli školy s výstavbou novej jedálne s kuchyňou.
viac
28.08.2020
Mesto Malacky má k dispozícii vládnu dotáciu na športovú arénu
Vládnu dotáciu vo výške 1,5 milióna eur na výstavbu multišportovej arény v Malackách má samospráva na účte. Mesto o tom informuje na svojom webe.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %